''We maken ons kwetsbaar met DECT-telefoons''

woensdag, 12 augustus 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Gelderlander 12 aug 2009

We maken ons kwetsbaar met DECT

UMTS- en gsm-masten zijn volgens Ria Luttikhold schadelijk voor de gezondheid. Maar met een DECT, een draadloze thuistelefoon, haal je volgens haar de oorzaak van ellende zelfs in huis.

Het is duidelijk dat er mensen zijn die overgevoelig zijn voor elektromagnetische velden (EMV). Het is wetenschappelijk officieel nog niet bewezen maar vele onderzoeken geven aan dat er mensen zijn die het vermogen hebben om de EMV waar te nemen.

Dat er mensen zijn die niet meer kunnen functioneren omdat ze ziek worden van de EMV.

EMV is een verzamelnaam voor alle typen van velden ( laagfrequent, hoogfrequent en magnetisch). Wat we weten is dat er niet langer sprake is van een vloeiend verlopende sinusachtige 50 Hz golfvorm, maar van een gebroken sinus of gelijkstroompulsen met een zeer lage frequentie. Het betreft vooral zenders voor mobiele telefonie en voor draadloze communicatie, thuis, op school en op kantoor, die meerdere typen EMV uitzenden. Voor mensen die eenmaal gevoelig geworden zijn (gesensibiliseerd) kunnen ook heel gewone elektrische gebruiksvoorwerpen gaan storen.

Langzamerhand weten nu al veel mensen dat hoogfrequent 'iets' te maken heeft met de antenne- installaties die overal staan voor mobiele telefonie. Natuurlijk is het ook zo dat niet alle mensen onder een antenne- installatie voor mobiele telefonie wonen. Maar wat te denken van de zendmast die bijna alle mensen in hun eigen woonkamer hebben? De DECT telefoon. De afkorting staat voor 'digital enhanced cordless telephone'. Handig om het hoorntje mee naar buiten te nemen, onder het koken en noem maar op. Alleen deze DECT-telefoon straalt continu, dag en nacht. Het 'moederapparaat' pulst alsmaar door. Net zo sterk als de antenne-installatie, bijvoorbeeld op de kerktoren. Maar de DECT staat wel in je eigen huis!

Weten mensen dat? En dat er een alternatief is naast gewoon de telefoon aan een draad te gebruiken? Er is namelijk een stralingsarme DECT. Een die alleen maar straalt als er gebeld wordt. En zoveel duurder is deze niet, alleen is er veel moeilijker aan te komen.

De nieuwste techniek is de femtocel die je naast je DECT-telefoon zet. Waar je een abonnement op neemt. Een basisstation die als verlengstuk van ADSL- of kabelinternetmodems functioneert. Een 'UMTS-mast' in je eigen woning. We maken onszelf kwetsbaar door ons bloot te stellen aan een zeer verhoogd elektromagnetisch veld zonder dat iemand kan vertellen of het lichaam hier tegen kan. Zonder dat u weet of u misschien sensibel bent en hier ziek van kunt worden. Is het dat allemaal waard? Of toch liever maar even wachten?

Ria Luttikhold uit Ruurlo is lezer van deze krant

Voor het oorspronkelijke artikel zie:
www.gelderlander.nl/algemeen/discussie/5370582/We-maken-ons-kwetsbaar-met-DECT.ece .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie