Zwartsluis: Weer problemen rond UMTS mast

dinsdag, 04 augustus 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Stentor 3 augustus 2009

Plaatsing van UMTS-mast brengt Zwartewaterland weer in problemen

Auteur: Henk Wageman.

ZWARTSLUIS - Het wil nog niet erg lukken in de gemeente Zwartewaterland om UMTS-masten op de juiste plek geplaatst te krijgen.

Nadat eerder de door KPN en de gemeente gekozen plek in Genemuiden door actiegroepen van de hand werd gewezen, en ook door de commissie van beroep werd verworpen, dreigt de gemeente opnieuw in de rechtszaal het onderspit te moeten delven.

In de wijk Cingellanden in Zwart- sluis is een UMTS-mast aangebracht op een antennemast van KPN.

Een van bewoners heeft vorige week de gang naar de Zwolse bestuursrechter gemaakt om dat ongedaan te maken.

De bewoner, die vindt dat de UMTS-mast te dicht bij zijn woning staat, is van mening dat de gemeente Zwartewaterland KPN niet zonder meer zijn gang had mogen laten gaan. Hij wil een verbod voor deze mast, die als ondersteuning dient voor het mobiele telefoonverkeer.

De Zwartsluiziger denkt dat de straling van de masten tot gezondheidsproblemen kan leiden. KPN ontkent dat er gezondheidsrisico's zijn.

Diverse onderzoeken hebben inderdaad nog nooit aangetoond dat er ook daadwerkelijke gezondheidsschade nabij een UMTS-mast ontstaat. Toch besluiten veel gemeenten om de mast op een 'veilige' plek te plaatsen.

In Genemuiden ontstond vorig jaar veel commotie nadat KPN en gemeente hadden besloten een UMTS-mast bij de Koppel te plaatsen.

Omwonenden reageerden boos en dienden bezwaar in bij de commissie van beroep. Die gaf de bezwaarmakers gelijk.

De rechter doet in de zaak Zwart- sluis uitspraak op 13 augustus.

Opm. Stopumts:
De auteur is of niet goed geïnformeerd ofwel onzorgvuldig in zijn woordkeuze. Diverse onderzoeken hebben wel degellijk gezondheidsschade nabij een UMTS-mast laten zien, hoewel het causale verband moeilijk aan te tonen is. De enige manier om het wel aan te tonen is dergelijke zenders op een geïsoleerde standplaats (Schiermonnikoog?) voor geruime tijd uit te schakelen, maar daar willen de providers niet aan meewerken. Waarom eigenlijk niet? Het zou hen voor altijd vrijpleiten!


Voor het originele bericht zie:
www.destentor.nl/regio/nwoverijssel/5334550/Plaatsing-van-UMTSmast-brengt-Zwartewaterland-weer-in-problemen.ece .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie