Nieuwe EU-regel verbetert UMTS-bereik in huis

vrijdag, 31 juli 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Computable 29 juli 2009

Gerelateerd bericht: Berichten%20Nederland/3877/eu_opent_900_mhz_band_voor_umts .

Nieuwe EU-regel verbetert UMTS-bereik in huis

Auteur: Diederik Toet

Met het besluit om de 900 MHz-frequentieband open te stellen voor umts-verkeer hoopt de Europese ministerraad de kwaliteit van de mobiele diensten te verhogen en kosten te verlagen. De ministers gingen eind juli 2009 akkoord met een aanpassing van de zogenaamde gsm-richtlijn uit 1987. Daarin was vastgelegd dat de frequentieband alleen voor gsm is bestemd. Met de bijgewerkte richtlijn kunnen de frequenties rond 900 MHz ook worden gebruikt voor umts en, in de nabije toekomst, technologie van de vierde generatie zoals lte en WiMAX.

De toegang tot de 900 MHz-band kan een aanzienlijke verbetering van de inpandige dekking van umts-diensten betekenen. Tot dusver waren telecomaanbieders voor umts namelijk aangewezen op de frequentieband rond 2,0 GHz. Een dergelijke hogere frequentieruimte heeft als nadeel dat het signaal minder diep kan doordringen in gebouwen. Omdat 900 MHz een veel lagere frequentie is dan 2,0 GHz (= 2000 MHz), wordt de ontvangst van het signaal daar verbeterd. Veel mensen maken juist binnenshuis veel gebruik van umts-diensten, zoals mobiel internet, en ondervinden daar momenteel problemen met de dekking.

Ook kan de maatregel de telecomaanbieders veel kosten besparen. Zij hoeven voor de implementatie van umts- en nog snellere mobiele toepassingen minder te investeren in uitbreiding van hun netwerken, zodra daarvoor de 900 MHz-frequentie kan worden gebruikt. De Europese ministers verwachten dat daarmee tot 1,6 miljard euro wordt bespaard.

Niet storen
Voordat andere technologien dan gsm daadwerkelijk op de 900 MHz-band kunnen worden ingezet, moeten telecomaanbieders onderzoeken of ze het bestaande gsm-signaal niet storen. Bij umts is dit inmiddels bewezen. Het Europees Parlement was eerder al akkoord gegaan met het vrijgeven van de 900 MHz-band. Uiteindelijk moeten nationale overheden de aangepaste gsm-richtlijn omzetten in nationaal recht en ervoor zorgen dat de frequentieband ook daadwerkelijk voor umts wordt opgesteld.

Read more: www.computable.nl/artikel/ict_topics/telecom/3006704/1276977/nieuwe-euregel-verbetert-umtsbereik-in-huis.html?utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=E-mail&utm_campaign=Redactiemailing#ixzz0Moeh5nKo

Voor het originele artikel zie:
www.computable.nl/artikel/ict_topics/telecom/3006704/1276977/nieuwe-euregel-verbetert-umtsbereik-in-huis.html?utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=E-mail&utm_campaign=Redactiemailing .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie