Apeldoorn: Gevecht tegen hoogspanning

woensdag, 29 juli 2009 - Categorie: Berichten Nederland

(Opm. Stopumts: Onderstaand bericht betreft elektromagnetische velden van Extreem Lage Frequentie ELF zoals die voorkomen bij hoogspanningsleidingen en betreft niet de hoogfrequente straling van mobiele telefonie.)

Bron: De Stentor 26 juli 2009

Gevecht tegen hoogspanning

Auteur: Jarno Bleumink.

APELDOORN - Dat Apeldoorn-Zuid op de schop gaat en wordt opgeknapt, vinden Dik Weenink en Hans Leeneman prima. Maar de hoogspanningsleidingen in Apeldoorn-Zuid baren de bewoners zorgen.

Gezondheidsrisico's onduidelijk, zegt VROM
Gemeente: Dok Zuid honderd procent veilig

Want wanneer gaan die dingen nu eindelijk een keer ondergronds, zoals de gemeente al een paar jaar belooft? En hoe schadelijk zijn die masten voor de gezondheid van mensen? Weenink en Leeneman, allebei woonachtig in Zuid, hebben zich vastgebeten in het dossier en willen nu wel eens dat de gemeente duidelijkheid geeft.

Een en ander maakt deel uit van het zogenoemde Masterplan en Zuid Vooruit. Kern van dat plan is dat delen van Zuid een grote opknapbeurt krijgen. Onder meer in en rond het Zuiderpark, waar het voorzieningencluster Dok Zuid en woningen worden gebouwd.

,,De belofte aan Apeldoorn-Zuid moet worden nagekomen'', zegt Weenink over het ondergronds brengen van de leidingen. Het dossier dat Weenink en Leeneman over het onderwerp hebben opgebouwd is inmiddels meer dan vuistdik: rapporten van VROM, de Gezondheidsraad en allerlei andere documentatie. De kern van het betoog van Weenink en Leeneman: de leidingen moeten ondergronds, en zo snel mogelijk.

Vorig jaar probeerde Weenink het onderwerp hoogspanning via Voor de dRaad, een instrument waarmee burgers zelf onderwerpen kunnen aandragen, op de politieke agenda te krijgen. Dat lukte niet, maar dat tastte de vastberadenheid van het duo niet aan.

Met name Dok Zuid, dat aan de Marchantstraat en de 1e Wormenseweg staat, trekt de aandacht van Weenink en Leeneman. Dat gebouw, waar onder meer scholen en een gezondheidscentrum in zitten, had nooit zo dicht bij de hoogspanningsleidingen in het Zuiderpark mogen worden gebouwd, zeggen Weenink en Leeneman op basis van voorschriften van VROM en de Gezondheidsraad. ,,Daar maken we ons heel druk om. In Dok Zuid zitten vierhonderd kinderen. Er is een verhoogde kans op kinderleukemie. De wethouder moet haar verantwoordelijkheid nemen. Er is een nut en noodzaak dat die lijnen weggaan. Het nut is dat er kan worden doorgegaan met Zuid Vooruit, de noodzaak is dat het veilig moet zijn voor kinderen. Als de financiering voor het ondergronds brengen rond is, krijgt Jolanda Reitsma (verantwoordelijk wethouder, red.) van mij een bos bloemen. Eerst hoogspanning weg, dan bouwen. Reitsma wil eerst bouwen, en dan de hoogspanning weg hebben.'' ,,Wij worden steeds strijdbaarder'', zegt Leeneman. ,,Wij hebben geen vertrouwen in de financieringskunst. De financiering wordt al twee jaar vooruitgeschoven. Straks zegt de gemeente dat er geen geld is voor het ondergronds brengen. En wat dan? Wij willen boter bij de vis, geen mosterd na de maaltijd.''

Het duo zegt een 'stok achter de deur te houden' en gerechtelijke stappen te ondernemen als de gemeente doorgaat met de geplande nieuwbouw in het Zuiderpark. Tevens dringen zij aan op een politiek debat over het onderwerp.

Voor het originele bericht zie:
www.destentor.nl/regio/apeldoorn/5293263/Gevecht-tegen-hoogspanning.ece .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie