EU opent 900 MHz band voor UMTS

maandag, 27 juli 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Webwereld 27 juli 2009

Auteur: Ernst-Jan Hamel

De lidstaten van de Europese Unie hebben een handtekening gezet onder de hervorming van de 900 MHz-spectrumband. UMTS kan nu ook gebruik maken van dit spectrum.

In Europa is de 900 MHz-frequentieband tot nu toe puur gereserveerd voor het GSM-netwerk voor mobiele telefonie. Door het vrijgeven van dat spectrum kan het meer gebruikt worden voor mobiel internet.

''Deze hervorming ruimt beperkingen voor de marktdeelnemers uit de weg en stelt hen in staat nieuwe technologieŽn voor de ontwikkeling van snelle mobiele breedbanddiensten ter beschikking te stellen op de GSM banden. Dit moet Europaís draadloze sector een krachtige injectie geven en het Digitale Europa stevig op de rails zetten'', aldus EU-commissaris voor telecommunicatie Viviane Reding

4G
Het Europees Parlement ging al in mei akkoord met de hervorming van het radiospectrum. Nu is het voorstel door 27 ministers van de lidstaten bekrachtigd. In eerste instantie wordt UMTS toegelaten op het spectrum, omdat de compatibiliteit met GSM daarvan al is vastgesteld. Op den duur zal de 900 Mhz-frequentieband ook opengesteld worden voor 4G-technologieen.

Door de hervorming bespaart de telecomindustrie circa 1,6 miljard euro, schat de Europese Commissie. Telecombedrijven hoeven namelijk minder te investeren in nieuwe infrastructuur voor 3G en toekomstige netwerktechnologieŽn als LTE. Zo kunnen ze een groter publiek bereiken voor minder kosten.

92 miljoen klanten
Een woordvoerder van de EU laat Dow Jones weten dat 92 miljoen Europese klanten momenteel toegang tot mobiel internet hebben. Door de hervorming kan dit aantal stijgen tot 500 miljoen, aldus de woordvoerder

Voor het originele bericht zie:
webwereld.nl/nieuws/62186/eu-opent-900-mhz-band-voor-umts.html .

en:
www.telegraaf.nl/digitaal/4487524/__EU_opent_weg_voor_nieuwe_mobiele_diensten__.html .


Opm. Stopumts:
Waarschijnlijk een dramatische beslissing. Voor de honingbij, en later de mens, is er geen ontsnappen meer aan. Overal wordt men bestraald.

Het wordt nu gemakkelijker voor de providers om UMTS op bestaande masten te plaatsen aangezien men dan van een ''aanpassing'' mag spreken i.p.v. een ''uitbreiding/vernieuwing''.

De providers hebben nu vrij spel om overal UMTS 900 te plaatsen omdat men dan van een aanpassing kan spreken aangezien alleen een deel van de installatie wordt vervangen.
Bij UMTS 900 kan gebruik gemaakt worden van de bestaande GSM 900 antenne en waarschijnlijk ook de eindversterkers en de eindtrap van de zender. Er hoeft dus niet zoals bij UMTS 2100 een compleet nieuwe antenne-installatie geplaatst te worden.

Misschien dat UMTS op 900 MHz minder gezondheidsklachten oplevert dan 2100 MHz omdat de schadelijkheid toeneemt met de frequentie. Ook zijn er meer klachten over GSM1800 dan GSM 900. Als dus UMTS 2100 zou worden vervangen door UMTS 900 zou dat een klein voordeel kunnen opleveren. Helaas zullen vooral in stedelijke gebieden beide frequentie-banden tegelijk voor UMTS gebruikt gaan worden om zo de bandbreedte te vergroten. Dat is een groot nadeel omdat er dan niet alleen meer straling is maar vooral schadelijkere straling.

Conclusie: Slecht nieuws. Ook al zorgt de lagere frequentie voor minder gezondheidsproblemen, providers kunnen nu zonder toestemming overal GSM900 gaan uitbreiden met UMTS 900 en de kans is groot dat UMTS 900 tegelijk met UMTS 2100 gaat worden gebruikt en niet UMTS 2100 gaat vervangen. Uit onderzoek blijkt dat UMTS schadelijker is dan GSM vanwege de laagfrequente variaties in het uitzendvermogen.

Maar het was te verwachten. UMTS is ontworpen om op elke commerciele telefonieband te kunnen werken en het was altijd al het plan om GSM af te bouwen en de frequentiebanden die daarbij vrijkomen voor UMTS in te zetten.

Op www.frequentieland.nl/umts/umts_freq.htm . kunt u vinden op welke frequenties UMTS kan worden toegepast.

In de toekomst zal de 1800 MHz band, welke nu voor GSM 1800 wordt gebruikt ook vrijgegeven worden voor UMTS 1800 en hebben we de volgende UMTS frequentiebanden: UMTS 900, UMTS 1800 en UMTS 2100.

Of de 2,6 GHz band ingezet gaat worden voor UMTS2600 is nog een punt van discussie omdat de draadloze internet technologie WiMax ook voor deze band is ontworpen. Door de nog hogere frequentie zal deze band alleen in grote steden interessant zijn vanwege het kleinere bereik en alleen indien de huidige 3 UMTS banden niet genoeg bandbreedte opleveren. De vraag van de consument naar bandbreedte speelt hierbij de doorslag.

Alle andere frequenties zijn in Europa in gebruik voor een andere techniek of worden niet ondersteund door de UMTS standaard.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie