Veenendaal houdt voorlopig zijn bijenmarkt. Hoelang nog? Imkers verdenken straling telecommunicatie.

donderdag, 23 juli 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerd artikel speciaal voor Tjeerd Blacquière : Veel%20gestelde%20vragen/3855 .

Bron: Veenendaalse Krant 22 juli 2009

Veenendaal houdt voorlopig zijn bijenmarkt

VEENENDAAL - Droog en niet te warm, van dit weertype worden bijen blij. De beestjes werden dinsdag 'op hun vleugels bediend' op sportpark Panhuis waar de jaarlijkse traditionele bijenmarkt plaatsvond. Het gaat niet goed met de bij. Sinds een paar jaar heeft de imkerij te kampen met meer dan gebruikelijke sterfte onder de bijenvolken. Is het binnenkort afgelopen met het oudste traditionele evenement in Veenendaal?

Auteur: Gerard van Wijk

Niet als het aan Henk Korving ligt. Hij is al voor de 28ste keer organisator van de bijenmarkt. De hoeveelste markt het is weet hij niet. ,,Ergens in de negentiende eeuw'' moet het begonnen zijn in De Klomp. Mogelijk moeten we rekening houden met de 150ste bijenmarkt, maar het kan even goed de 175ste zijn. Korving weet als geen ander van de problemen in de bijensector, maar hij is geen man die snel opgeeft. ,,We zullen altijd blijven proberen de bijenmarkt door te laten gaan, het werkt ook stimulerend voor imkers en belangstellenden, ze spreken elkaar weer eens.'' Het ene jaar zijn er wat meer imkers, uit binnen- en buitenland, dan het andere jaar, maar dat is door de eeuwen heen altijd geweest.

Driejarig onderzoek
De Wageningse onderzoeker Tjeerd Blacquière weet dat de grote sterfte onder de bijenvolken behoorlijke gevolgen kan hebben voor de land- en tuinbouw en de biodiversiteit. ,,Tachtig procent van de planten is voor bestuiving afhankelijk van insecten als de honingbij. Het ministerie van landbouw heeft één miljoen euro beschikbaar gesteld voor een driejarig onderzoek om de problemen met de bijensterfte op te lossen. Er zijn op dit moment namelijk geen goede gegevens.'' Blacquière hoopt dat zijn bijengroep het onderzoek mag gaan uitvoeren, maar dat wordt pas eind dit jaar duidelijk.

Nieuwe aanwas
Maar het is zeker niet alleen maar kommer en kwel. Tot voor kort verruilden jongeren de computer niet voor de bijenkorf. Daar lijkt verandering in te komen. ,,Wij hebben sinds kort gelukkig weer nieuwe aanwas, er doet zich eindelijk een kentering voor'', zegt bestuurslid Arend Verwoerd van de bijenvereniging De Immenhof. Zijn club telt dertig leden en daar zijn jongeren bij, de jongste is zeventien jaar. De club heeft een uiterst informatieve stand op de bijenmarkt ingericht. Met onder meer veel foto's van het legendarische café De Bijenkorf op de Nieuweweg.

Zilveren korf
Vorig jaar werd op de bijenmarkt de zilveren korf niet uitgereikt. Imkers met 25 kasten kwamen daar voor in aanmerking, maar aangezien die er vrijwel niet meer zijn wordt de zilveren strijd vanaf dit jaar gevoerd door imkers met 15 kasten. Voor de derde maal (na 2005 en 2007) won Nick van der Drift uit het Westlandse Maasland. Hij kwam met 24 kasten en 12 korven naar Veenendaal. Deze professionele imker verloor in de winter van 2007 op 2008 nog tien miljoen bijen. Ze vlogen uit en kwamen niet terug en Van der Drift denkt dat de straling van zendmasten en mobiele telefoons de boosdoener is.

Tweemaal meer
Verder is er optimisme alom, verneemt ook burgemeester Ties Elzenga. Hij reikte de prijzen uit in de kantine van DOVO. De aanvoer en handel op de Veenendaalse bijenmarkt is ruim tweemaal meer dan vorig jaar, met 30 korven en 110 kasten.

Voor het originele artikel zie:
www.veenendaalsekrant.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/Veenendaal-houdt-voorlopig-zijn.396081.news .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie