'U krijgt klachten omdat u ongerust bent, dat is niet nodig', Limburgs Dagblad

donderdag, 02 juni 2005 - Categorie: Berichten Nederland

'U krijgt klachten omdat u ongerust bent, dat is niet nodig'
Brunssum -

www.limburgsdagblad.nl/Pagina/0%2C7105%2C30-1-2-2540-2618397-1248--%2C00.html

Hangt er gevaarlijke straling boven je hoofd als er een umts-mast op je flat staat? Een aantal Brunssummers wil dat graag weten. Maar het antwoord bevalt ze niet.
Koffiekannen gaan rond. Stukken vla worden op bordjes getild. Zo'n 25 mensen keuvelen op gedempte toon. Een koffietafel? Nee, een bijeenkomst in Brunssum over hoe gevaarlijk een umts-mast is.

Bovenop de flat van verhuurder Vitalis in Dorpstraat staat al een vijf meter hoge gsm-mast. Op het dak van de 73 appartementen moet binnenkort aan die gsm-mast een umts-mast komen te hangen. Dat is eng en gevaarlijk, vinden de 25 huurders die naar de bijeenkomst zijn gekomen. Ze denken dat ze er depressief van worden. Of hoofdpijn van krijgen of misschien wel kanker. Maar dat blijkt pas later als Frans Koops zijn verhaal heeft gehouden.

Koops is deskundige op het gebied van elektromagnetische velden én lid van de Gezondheidsraad, een onafhankelijk afdviesorgaan van de regering. Samen met Vitalis en KPN trekt hij het land door om huurders uitleg te geven over hoe ongevaarlijk een umts-mast voor de gezondheid is. Het maakt hem bij de huurders verdacht. Hoe onafhankelijk is Koops, vragen ze zich hardop af.

De deskundige wordt daar een beetje boos om.

Hij houdt een lang verhaal waarin de woorden onderzoek vallen, megaherz, radiofrequente velden bij basisstations. Maar eigenlijk is zijn boodschap heel simpel: ,,Al twintig jaar lang zoeken wetenschappers naar schade in en aan het menselijk lichaam door straling van masten, maar niemand heeft iets gevonden. Koops zegt: ,,Het is puur suggestie. Omdat mensen ongerust zijn, krijgen ze klachten. Uw ongerustheid is niet terecht. Wetenschappelijk is niets aangetoond. Maar dat betekent tegelijkertijd niet dat er niets aan de hand is.''

Bewoner Math Huver heeft zich goed geïnformeerd over het onderwerp. Hij confronteert Koops met onder meer onderzoek waaruit blijkt dat in een Duits plaatsje het aantal kankergevallen is verdubbeld door een mast. ,,Het gaat om een onderzoek dat wetenschappelijk niet goed gedaan is'', weerlegt Koops de kritiek.

Inmiddels mompelt een meerderheid van de huurders dat KPN tot september met plaatsing van de mast moet wachten. Dan zijn de resultaten bekend van een Zwitsers onderzoek dat wél wetenschappelijk is, hebben ze van Koops geleerd. Daar willen Vitalis en KPN niet op wachten. Vandaag al krijgen de 73 bewoners van de flat een brief in de bus waarin met 'ja' of 'nee' moeten reageren. Vanwaar die haast? In 2007 wil KPN landelijke dekking hebben.

Reactie StopUMTS: Leest u a.u.b. Folders/369 eerst voordat u meneer Koops van de Gezondheidsraad te serieus neemt.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie