Helmond: Irritatie over wisselende cijfers masten.

vrijdag, 17 juli 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerd bericht: Berichten%20Nederland/3740

Bron: ED 16 juli 2009

Irritatie over wisselende cijfers masten

Auteur: Anja van den Akker.

HELMOND - De afstand van de semi-permanente basisschool in Brandevoort tot het 'hart' van de 380 kV hoogspanningsleiding is met 65 meter aanzienlijk kleiner dan de 79 meter die de gemeente steeds noemt.

Ongeruste actievoerende bewoners hebben het zelf nagemeten, vanaf de perceelsgrens Hulshoeve en Laathoeve. Daar staat de school die door de rechter niet mag worden gebruikt. Vanwege procedurefouten en mogelijk stralingsgevaar.

Volgens de actievoerders meet de gemeente vanaf de perceelsgrens 'schuin' naar de dichtstbijzijnde mast. Maar zij doen dat 'haaks' tot aan de eerstvolgende kabel bij de school. ''Want daar gaat tenslotte de elektriciteit doorheen.'' De bewoners erkennen dat zij geen deskundigen zijn, maar de steeds weer wisselende gegevens hangen hen de keel uit. Tijdens de door hen aangespannen rechtszaak van 9 juni gaf de gemeente aan dat een specifieke zone van 50 meter tot de masten voldoende is. Zeker als de huidige twee hoogspanningsleidingen zijn samengevoegd. Maar de rechter in Den Bosch gaat, op basis van jurisprudentie, vooralsnog uit van 95 meter. De Brandevoorters hebben nog een zorg. Op mast 117 staan verschillende UMTS zenders. Waar gaan die straks naar toe als de mast wordt verwijderd?

Voor het origineel zie:
www.ed.nl/regio/helmondstad/article5262351.ece .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie