Helmond: Rechter laat bouw basisschool stopzetten. Te dicht bij hoogspanningsleidingen.

donderdag, 11 juni 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Omroep Brabant 11 juni 2009

HELMOND - De bouw van de nieu­we semi-permanente basisschool in de Helmondse nieuwbouwwijk Brandevoort moet worden stop­gezet. Dat heeft de rechter in Den Bosch bepaald.
Volgens de rechtbank in Den Bosch staan de lokalen te dicht bij de hoogspanningsmasten. Ook mag de bouw van de twaalf lokalen met kinderopvang, die in juli klaar had moeten zijn, niet worden afgemaakt. Daardoor moet de gemeente snel op zoek naar een alternatief, want de kinderen moeten na de vakantie wel les krijgen. Er werd donderdag overigens nog wel gewoon gewerkt aan het pand.

Ouders van leerlingen die daar les zouden krijgen, plaatselijke en landelijke politiek hebben geregeld geprotesteerd tegen de bouw van die school in Helmond-Brandevoort. De straling zou een verhoogde kans op kanker geven. Volgens buurtbewoners hadden de hoogspanningskabels gewoon onder de grond moeten worden gelegd, maar de gemeente vindt de kosten van 19 miljoen euro te hoog.

Vorige maand verklaarden Gedeputeerde Staten nog dat er genoeg maatregelen worden genomen om leerlingen en leerkrachten van de school in aanbouw te beschermen tegen ontoelaatbare straling. Het dagelijks bestuur van onze provincie antwoordde dit op vragen van de VVD-Statenfractie.

Voor het originele bericht zie:
www.omroepbrabant.nl/?news/1193571093/Bouw+basisschool+Brandevoort+stopgezet.aspx

Op 12 juni 2009 voegt Omroep Brabant hier aan toe:

HELMOND - De Helmondse wijk Brandevoort kampt komend basisschooljaar met een tekort aan klassen. Dit is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch, die het gebruik van een tweede basisschool afkeurde omdat het gebouw te dicht bij hoogspanningskabels staat.
Ouders vrezen dat hun kinderen worden blootgesteld aan een te hoge elektrische straling. Volgens de gemeente moeten hier nog metingen naar worden verricht. De resultaten hiervan komen eind deze maand. Daarna moet Helmond nog in beroep gaan tegen de rechtelijke uitspraak. De behandeling hiervan duurt maanden.

Overigens denkt de gemeente Helmond het klassentekort het hoofd te kunnen bieden. In een brief lieten B en W weten ervan overtuigd te zijn om voor die tijd tijdelijke huisvesting te hebben geregeld.

Schoolgebouw
Het gebouw staat niet alleen te dicht bij de hoogspanningsmasten; ook mag de bouw van de twaalf lokalen met kinderopvang niet worden afgemaakt. De werkzaamheden zouden in juli afgerond moeten zijn.

De gemeente voert nu alleen nog enkele werkzaamheden uit die het gebouw moeten beschermen tegen water, wind en vandalisme.

Gedeputeerde Staten
Vorige maand verklaarden Gedeputeerde Staten nog dat er genoeg maatregelen worden genomen om leerlingen en leerkrachten van de school in aanbouw te beschermen tegen ontoelaatbare straling. Het dagelijks bestuur van onze provincie antwoordde dit op vragen van de VVD-Statenfractie


De berichtgeving in de NRC op 11 kjuni 2009 over ditzelfde onderwerp:

Rechter legt bouw school stil om hoogspanningsmast

Helmond/Den Bosch.
De bouw van een nieuw (tijdelijk) pand voor een basisschool in Helmond kan voorlopig niet worden afgerond, omdat de aangewezen plek te dicht bij een hoogspanningsmast ligt. De rechter in Den Bosch heeft dat bepaald in een kort geding dat bezorgde ouders van leerlingen tegen de gemeente hadden aangespannen.

De rechter baseert zich in zijn uitspraak op een advies van de regering uit 2005 om geen nieuwe woningen te bouwen in de buurt van hoogspanningslijnen vanwege een mogelijk hogere kans op de ontwikkeling van leukemie bij kinderen door magnetische golven.

De nieuwbouw van Openbare Basisschool Brandevoort is gepland op 79 meter van de hoogspanningskabels. De huidige magneetveldzone ligt tot 95 meter, bleek tijdens de rechtszaak. Het argument dat de hoogspanningsmasten begin volgend jaar worden verplaatst en aangepast telt niet, aldus de rechter.

Wethouder Frans Stienen liet in een reactie weten dat de bouw van de school donderdagmiddag is stilgelegd. De gemeente analyseert de uitspraak om te oordelen of een hoger beroep zinvol is en gaat vast op zoek naar alternatieve locaties waar vanaf volgend schooljaar de driehonderd leerlingen van de basisschool les kunnen krijgen. Stienen verklaarde dat hij steeds heeft gedacht dat de juiste richtlijnen en berekeningen zijn gevolgd.

Zie voor het origineel:
www.nrc.nl/binnenland/article2268821.ece/Rechter_legt_bouw_school_stil_om_hoogspanningsmast .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie