R'dam: Vastgeketende raadsleden opgepakt. Verslaggeving Binnenlands Bestuur. Commentaar actiegroep.

donderdag, 11 juni 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Biinnlands Bestuur bericht als volgt over de arrestatie van raadsleden en actievoerders rond een betwiste C2000 zendmast in Rotterdam:

Bron: Binnenlands Bestuur 10 juni 2009

Vastgeketende raadsleden opgepakt

De politie heeft dinsdag de actie beindigd tegen de bouw van een C2000-zendmast in de deelgemeente Delfshaven. Daarbij zijn de Rotterdamse raadsleden Arno Bonte (GroenLinks) en Leo de Kleijn (SP) en een aantal andere actievoerders aangehouden en meegenomen. Bonte en De Kleijn hadden zich vastgeketend aan een bouwkraan.
Horizonvervuiling

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) gaf toestemming voor de bouw van de zendmast aan de Suze Groeneweglaan. De werkzaamheden zouden dinsdagochtend weer beginnen. Omwonenden en een aantal Rotterdamse politieke partijen deden tevergeefs een beroep op Ter Horst om te berekenen of een alternatief 300 meter verderop in de zogenoemde sporendriehoek haalbaar is. De bewoners vrezen de straling van de mast en zijn ook niet blijmet de horizonvervuiling. Dat leidde al een aantal keer tot ludieke acties. Zo richtten zij een camping op de bouwplaats in.

Veiligheid
Ter Horst zag echter geen reden af te zien van de plannen. Volgens de minister moet de veiligheid van de bewoners en hulpverleners in het centrum van Rotterdam zwaarder wegen dan het belang van de bewoners in de buurt van de zendmast van 53 meter hoog.

Schikkingsvoorstel
Actievoerders en raadsleden zijn dinsdagmiddag vrijgelaten. 'De officier van justitie heeft ons een schikkingsvoorstel gedaan, maar dat hebben we geweigerd. We willen deze principile kwestie uitvechten voor de rechter', aldus Bonte. Hij wil zich nog niet neerleggen bij de bouw van de mast. Zijn hoop is gevestigd op een procedure bij de Nationale Ombudsman.

Prestigeproject
Volgens Bonte heeft Ter Horst van de zendmast een prestigeproject gemaakt. 'Ze heeft een jaar geleden een besluit genomen en ziet het als gezichtsverlies om daar op terug te komen, hoewel er zeker alternatieven zijn.'

Voor het originele artikel met reacties zie:
www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2009/06/vastgeketende-raadsleden-opgepakt.118104.lynkx .

Commentaar van de actiegroep ''Hier past geen Mast'' op de uitspraak van Burgemeester Aboutaleb dat de burger zich dient neer te leggen bij besluiten van de Tweede Kamer:

Geachte Burgemeester,

Gisteren is met uw steun onze woonomgeving verziekt door een enorme zendmast op de hoek Essenburgsingel-Heemraadsingel.

De rechterlijke macht was met een vergunningsvrij traject al buiten spel gezet.
De democratische macht is gisteren door de politie uitgeschakeld.
Wat resteert is een almachtige uitvoerende organisatie en dat is eng.

Uw rol hierin:
- In uw opdracht zijn de Gemeenteraadsleden opgesloten. Het overgrote deel van onze Gemeenteraad is tegen deze lokatie, maar u blijft dat anti-democratisch negeren.
- U stelt in een interview met Radio Rijnmond dat de Tweede Kamer een oordeel uitgeproken heeft en dat is niet waar. Er zijn juist kritische vragen gesteld en die zijn maar ten dele beantwoord door uw partijgenoot Guusje Ter Horst. Democratische besluitvorming heeft in het geheel nooit plaatsgevonden!
- U heeft onze noodoproep (zie onderstaand) van afgelopen zondag en alle eerder vragen en verzoeken doelbewust afgewezen, terwijl escalatie prima te voorkomen was.
- U pretenteert te luisteren naar bewoners, maar in de praktijk blijkt dit 'gebakken lucht' of 'verkiezingspraat'.
- U heeft vorige week persoonlijk een Gemeenteraadslid onder druk gezet om niet mee te demonstreren en mengt zich op die manier wel degelijk in de discussie.

Onze conclusie: Een dergelijke burgemeester is niet onze burgemeester!

Door bovenstaande punten heeft u stelling ingenomen en kunt u niet meer stellen dat u geen rol heeft in het proces. Bent u bereid om alsnog in persoon op een bewonersvergadering uw keuze aan ons uit te leggen?

Namens een zeer grote groep verontruste bewoners.
Actiecomite HIER PAST GEEN MAST
Judith Bokhove
mob: 06-24520106

Bijlage 1: De aan u gestuurde noodoproep van afgelopen zondag 7 juni
Bijlage 2: Reactie bewoners aan BZK van 7 juni
Bijlage 3: Recente uitspraak van Belgische rechter (het kan ook anders!)

--------------------------

Gerelateerde berichten:
Berichten%20Nederland/3731 .
Berichten%20Nederland/3732 .
Berichten%20Nederland/3733 .
Berichten%20Nederland/3718 .
Berichten%20Nederland/3688 .
Berichten%20Nederland/3656 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie