KPN krijgt boete voor ongebruikte umts-licentie

donderdag, 28 mei 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: NRC 26 mei 2009

KPN krijgt boete voor ongebruikte umts-licentie

Auteur: Marc Hijink

KPN-dochter Telfort moet een boete van 5 miljoen euro betalen omdat het zijn umts-netwerk voor snelle mobiele datadiensten onvoldoende heeft ontwikkeld.

Dat heeft het Agentschap Telecom vandaag in een brief aan KPN laten weten. De overheidsinstantie verwijt KPN dat het de concurrentie blokkeert door frequenties ongebruikt op de plank te laten liggen. De boete kan oplopen tot 40 miljoen euro.

De umts-frequenties werden in 2000 geveild aan vijf mobiele aanbieders, op voorwaarde dat ze binnen zeven jaar een compleet netwerk zouden hebben. Mobiele aanbieders moeten in ieder geval umts kunnen leveren in gemeenten van meer dan 25.000 inwoners, op luchthavens en langs alle belangrijke verkeersaders.

Telfort kreeg in 2008 al te horen dat het niet aan de eisen voldeed. KPN, dat Telfort in 2005 overnam, laat Telfort-klanten gebruik maken van KPN’s eigen umts-netwerk. De Telfort-frequenties blijven goeddeels onbenut. Er zijn volgens Marita Schreur, directeur van Agentschap Telecom, voldoende partijen die het umts-netwerk van Telfort over zouden willen nemen.. „KPN gaat er ten onrechte van uit dat de frequenties hun eigendom zijn.”

Ook uit de laatste steekproef blijkt dat Telfort op 48 van de 298 plaatsen geen umts-dekking biedt. KPN zegt „verrast” te zijn door deze resultaten. „We gebruiken het spectrum van Telfort wel degelijk”, aldus een woordvoerder, „dat blijkt ook uit onze eigen metingen.” KPN-technici bestuderen de nieuwe testresultaten.

KPN, dat 10 miljoen bellers op zijn netwerk heeft, komt volgens Agentschap Telecom niet onder het betalen van deze boete uit. Mocht KPN niet binnen drie maanden aan de eisen voldoen, dan volgt weer een boete van 5 miljoen euro, tot maximaal 40 miljoen. Het zou zo een van de hoogste boetes kunnen worden die KPN ooit heeft moeten betalen.

Agentschap Telecom, dat valt onder het ministerie van Economische Zaken, organiseert volgend jaar opnieuw een grote veiling van mobiel breedbandverbindingen. Het gaat om de 2,6 GHz frequenties, die worden gebruikt voor nieuwe technieken als LTE (Long Term Evolution, de opvolger van umts) en WiMax, een snellere vorm van draadloze netwerken.

Behalve de bestaande mobiele aanbieders zijn ook Tele2 en kabelmaatschappij Ziggo geïnteresseerd in de 2,6 GHz-band. De nieuwe datanetwerken zijn goed geschikt voor mobiel bellen via internet. Dat is vaak goedkoper dan bellen per minuut via een gewone gsm-verbinding – zeker bij gesprekken met het buitenland. De huidige mobiele aanbieders zijn huiverig om voice over ip, zoals het ook wel genoemd wordt, toe te staan. Het zou hun inkomsten kunnen schaden en daarom blokkeren ze programma’s als Skype en andere voice over ip-software.

Een commissie van de Tweede Kamer vergadert komende maand over een motie van PvdA’er Martijn van Dam. Hij wil dat Economische Zaken ook een nieuwe partij de kans geeft de markt te betreden met innovatieve breedbanddiensten. De gevestigde mobiele netwerken zouden daarvoor wat ruimte moeten inleveren voor de populaire LTE-blokken. Dat is de reden dat de veiling is uitgesteld – niet om er meer geld uit te halen, aldus betrokkenen. „Uiteindelijk moet de consument daar toch weer voor betalen”, zegt Marita Schreur van Agentschap Telecom.

Voor het origineel zie:
www.nrc.nl/economie/article2252361.ece/KPN_krijgt_boete_voor_ongebruikte_umts-licentie .



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie