Amsterdam-Noord: Plaatsing zendmast met beroep op Gezondheidsraad
donderdag, 14 mei 2009 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: De Echo 13 mei 2009
UMTS-mast op sportterrein
NOORD- Ondanks de vele bezwaarschriften, pleitnota, 572 handtekeningen en inschakeling van PvdA en SP heeft het bestuur van stadsdeel Noord besloten toch een 37.5 m hoge UMTS-mast op 50 m afstand van de C2000-mast te plaatsen, waar Vodafone en nog twee andere providers gebruik van gaan maken.
Het Bestuur van de Meteoor gaat in samenwerking met actiegroep Tuindorp-Oostzaan Tegen Straling (TOTS) hiertegen niet in hoger beroep.
Het bestuur van stadsdeel Noord deelt het standpunt van de Gezondheidsraad dat ‘op basis van alle wetenschappelijke onderzoeken is vastgesteld dat er geen duidelijke en consistente aanwijzingen zijn voor schadelijke gezondheidseffecten van mobiele communicatie. Ook de Rijksoverheid en de GGD onderschrijven dit standpunt.’
Marijke de Jong, woordvoerder van actiegroep TOTS: Wij zijn zeer teleurgesteld, omdat vele wetenschappelijke onderzoeken op het tegendeel wijzen en het verrichte Zwitserse Onderzoek is achterhaald.”
Ook het feit dat de mast de omgeving ontsiert bleek voor stadsdeel Noord geen argument; eveneens is niet naar een alternatieve locatie gekeken.
Uit een door TOTS gehouden gezondheidsenquête blijkt dat de geplaatste C2000-mast aan het Perenpad bij omwonenden voor de nodige gezondheidsklachten zorgt. Recent is er een Duits meetrapport verschenen in verband met het TETRA BOS (hier C2000) systeem, waaruit overduidelijk blijkt dat het TETRA BOS systeem vele malen harder straalt dan GSM 900, GSM 1800 en UMTS tesamen. Op www.milieuziektes.nl/Pagina12d.html is dit rapport te vinden. In Nederland is hiernaar nooit onderzoek verricht.
Zie verder op www.stopumts.nl het evenement van “De Nederlandse Stralingsdag 2009” dat op 15 en 16 mei in Den Bosch wordt gehouden.
Artikel ingezonden door redactie de Echo. Voor een directe link sie:
www.echo.nl/ec-no/buurt/lees/870358/umts.mast.op.sportterrein/ .
Opm Stopumts:
De huidige en toekomstige maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de verdere plaatsing van zendmasten in de bebouwde kom ligt, zoals ook weer uit bovenstaand artikel blijkt, geheel bij de Commissie Elektromagnetische Velden van de Gezondheidsraad (hoofdzakelijk natuurkundigen en ingenieurs).
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie