Rotterdam: Bewoners Camping Zondermast: Zon mast kan gewoon niet hier

dinsdag, 05 mei 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: AD 4 mei 2009

Zon mast kan gewoon niet hier

Door PRISCILLA BORGERS en CAREL VAN DER VELDEN; video ERIC BORSJE

ROTTERDAM - Tientallen bewoners in Delfshaven verzetten zich tegen de bouw van een zogenoemde C2000 zendmast.

Koffietijd op de ?protestcamping? aan de Essenburgsingel. FOTO SANNE DONDERS
De Rotterdammers vrezen voor hun gezondheid en hun uitzicht. Wat begon als een bescheiden wijkactie, trekt inmiddels landelijk de aandacht.

Voor Erik Janssen is het deze week vaste prik: s ochtends om zeven uur opstaan, douchen, aankleden en dan naar camping Zondermast. Om koffie te drinken en bij te praten.

Janssen is n van de tientallen bewoners van de Essenburgsingel die zich verzetten tegen de bouw van een C2000 mast. Vorige zomer lieten de bewoners voor het eerst van zich horen door het spoorviaduct vol te hangen met spandoeken. Op dat moment leek het een bescheiden protest zoals je er wel meer hebt. Zon actie, die niet verder reikt dan de grenzen van de eigen wijk.

Vorige week sloegen de actievoerders een tentenkamp op, op het grasveld waar de mast moet komen. Ze krijgen steun van veel gemeenteraadsleden. Dankzij Kamerleden van SP, GroenLinks en de PvdA prijkt de Rotterdamse mast zelfs op de landelijke politieke agenda.

,,Er wordt hier voorlopig geen mast gebouwd, zegt Janssen over het voornemen van het ministerie om donderdag met de werkzaamheden te beginnen. ,,Ik weet dat de minister ons probeert te demotiveren door de camping op te breken, maar het gaat niet lukken. Iedereen is even volhardend.

De strijdlust laat zich volgens hem eenvoudig verklaren. ,,We zijn zo vaak voorgelogen. Een GGD-medewerker vertelde dat het niet duidelijk is of de straling van de mast gevaarlijk is voor onze kinderen. Die werd de volgende informatiebijeenkomst dus niet meer uitgenodigd. Stond er opeens een antennespecialist die naar de mond van de minister praatte. Hij zei dat het hl veilig is.

De gezondheidsrisicos in de directe nabijheid van hoge straling (UMTS masten, C2000 masten) vormen al jaren inzet van verhitte debatten. Op gezag van onder meer de Gezondheidsraad zegt de overheid dat er geen verband bestaat tussen de straling en gezondheidsklachten. Critici wijzen echter op Brits onderzoek, waarin wordt gesteld dat langdurige blootstelling kan leiden tot hart- en vaatziektes en depressies.

Waar of niet waar, de directeuren van twaalf scholen met vijfduizend leerlingen in de omgeving van de Essenburgsingel vinden het risico te groot en willen dat de mast elders wordt gebouwd.

Erik Janssen: ,,Wij hebben een prima alternatieve locatie aangeboden op nog geen 250 meter afstand. Maar daar zou het systeem opeens niet meer zou werken. De minister jokt erop los. Dat maakt me juist nog volhardender.

Bewoonster Catherine Visser:,,Ik moet er niet aan denken twintig jaar naar zon lelijke toren te kijken. Laat staan wat het voor de gezondheid van mijn kinderen kan betekenen.

Ton van Erven is het met zijn buurvrouw eens. ,,Er is haast geen ongelukkigere locatie voor zon mast. Ieder weldenkend mens snapt dat het hier niet kan.

Voor het originele bericht zie:
www.ad.nl/rotterdam/3195177/lsquoIeder_weldenkend_mens_snapt_dat_zorsquon_mast_niet_kanrsquo.html .

Eerder schreef het AD:

Raadsleden dreigen zich vast te ketenen op protestcamping
ROTTERDAM - De bouw van een zendmast in Rotterdam-Delfshaven dreigt uit te groeien tot een landelijke kwestie.
Diverse partijen in de Tweede Kamer bereiden vragen voor aan minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Die wil dat de bouw van de omstreden mast donderdag begint. Rotterdamse raadsleden van de SP, Leefbaar Rotterdam en GroenLinks zeggen dat zij zich die dag desnoods laten vastketenen om de werkzaamheden voor de mast te blokkeren.

De 53 meter hoge zendmast is bedoeld voor het C2000-netwerk, het nieuwe communicatiesysteem dat politie, brandweer en andere hulpdiensten in staat stelt digitaal en storingsvrij met elkaar te communiceren. Het ministerie heeft geen vergunning nodig voor de 418 masten die verspreid over heel Nederland zijn geplaatst om de communicatie te kunnen garanderen.

De bewoners van de Rotterdamse Essenburgsingel hebben echter diverse bezwaren tegen de mast. Zij vrezen de hoge straling, een argument dat bewoners elders in het land de afgelopen jaren regelmatig aanvoerden bij de plaatsing van vergelijkbare UMTS-masten.

De actievoerders vinden verder dat de mast het karakter van de singel aantast. De Essenburgsingel ligt in een dichtbevolkt gebied, met drie grote middelbare scholen op minder dan honderd meter afstand.

Volgens de bewoners en diverse Rotterdamse raadsleden is er op driehonderd meter van de Essenburgsingel een prima alternatieve plek te vinden. De mast zou een plaatsje kunnen krijgen in de zogenoemde sporendriehoek. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meent echter dat de stek tussen de hoogspanningskabels van de spoorwegen te storingsgevoelig is.

De bewoners protesteren op de speciaal ingerichte camping Zondermast al enkele dagen tegen de geplande bouw. De deelgemeente Delfshaven kondigde gisteren aan dat de camping uiterlijk donderdagochtend wordt ontruimd.

Zie voor dit bericht:
www.ad.nl/rotterdam/3195175/Raadsleden_dreigen_zich_vast_te_ketenen_op_protestcamping.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie