Vijf redenen om glasvezel nu uit te rollen

zaterdag, 25 april 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Webwereld 25 april 2009

Vijf redenen om glasvezel nu uit te rollen

Auteur: Peter Olsthoorn

Aanleg van glasvezel tot aan woningen is al twintig jaar onderwerp van bespiegelingen en gemekker. Vijf redenen om niet meer te wachten.

Eind vorig jaar leek er eindelijk schot te gaan zitten in de verglazing van Nederland. Maar recentelijk kwamen er weer nieuwe kinken in de kabel. Glashart, het glasvezelproject van Reggefiber en KPN, zou al eind dit jaar stil komen te liggen omdat externe investeerders niet happen. Reggefiber kijkt nu naar de overheid voor extra financiering.

Daarnaast zijn verschillende kabelaars en telco's in beroep gegaan tegen de joint venture, omdat zij 'hermonopolisering' van netwerken vrezen. Tegelijkertijd rijden de kabelaars met de relatief goedkope implementatie van Docsis 3.0 de uitrol van glas in de wielen, zo bleek uit een rapport deze week.

En zo gaat het allemaal nog weer veel langer duren. Maar dat is helemaal niet nodig, en wel hierom:
Glasvezel betaalt zich terug

Een aansluiting voor glasvezel tot aan een woning binnen de bebouwde kom kost, grofweg, zo'n 1.000 euro. Hoeveel jaar gaat zo'n verbinding vervolgens mee? Laten we het krap nemen, en twintig jaar tellen. Dat is, even traag rekenend op het aanraakscherm van onze nieuwe G1, jawel, ruim 4 euro per maand.

De tv-kabelnetten gaan overigens al weer een jaartje of veertig mee. Zou glas het ook zo lang uithouden? Zou goed kunnen, want het ligt veilig onder de grond. Zelfs als de Derde Wereldoorlog zich aan zou dienen, is de kans groot dat de glasvezelinfrastructuur, ofschoon het internet er dan natuurlijk binnen de kortste keren uit ligt, behouden blijft.

Laatste argument: zelfs umts, dat veel te duur is gebleken in licenties en aanleg, gaat zich na vele jaren van afschrijving en verliezen, terugbetalen de komende decennia. Want we gebruiken gewoon allemaal umts, met goed dekkend wifi werd het (helaas) niets.

Lees verder op:
webwereld.nl/nieuws/57325/vijf-redenen-om-glasvezel-nu-uit-te-rollen.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie