Gezondheidsraad: ''geen bewijs dat straling GSM gezondheid schaadt''

donderdag, 19 maart 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Dagblad van het Noorden 18 maart 2009

Gezondheidsraad: geen bewijs dat straling GSM gezondheid schaadt
Stopumts: Afwezigheid van bewijs is nog geen bewijs van afwezigheid

DEN HAAG -

De elektromagnetische straling van mobiele telefoons veroorzaakt volgens de wetenschap geen gezondheidsklachten. Geen enkele kwaliteitsstudie kan het verband tussen de straling en klachten als migraine, hoofdpijn, slapeloosheid of jeuk daadwerkelijk aantonen.

Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Ab Klink van Volksgezondheid dat vandaag wordt gepubliceerd. De raad beoordeelt jaarlijks de nieuwste bevindingen op dit terrein.

Het aantal mensen dat uiteenlopende klachten toeschrijft aan allerlei bronnen van elektromagnetische velden in huis en op het werk, lijkt echter wel toe te nemen. Mensen die dachten dat ze blootstonden aan elektromagnetische velden hadden vaker gezondheidsklachten, blijkt uit de verschillende studies die de Raad op hun waarde beoordeelde.

Dat er wetenschappelijk gezien geen oorzakelijk verband kan worden gelegd tussen de klachten en de radiofrequente magnetische straling, neemt niet weg dat de gezondheidsproblemen wel om een oplossing vragen, zo benadrukt de Gezondheidsraad, een onafhankelijk adviesorgaan voor de regering en het parlement.

Het gaat om klachten die relatief vaak voorkomen. Denk naast migraine en slapeloosheid aan hoofdpijn, concentratieproblemen en warmtesensaties. Bij sommige mensen wordt er na verloop van tijd een oorzaak gevonden, bij de meesten is dat niet het geval. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat een paar procent van de bevolking de klachten toeschrijft aan blootstelling met elektromagnetische velden.

Blootstelling aan de radiofrequente elektromagnetische velden van gsm's tijdens het bellen kan wel subtiele veranderingen in de activiteit van de hersenen teweegbrengen. Deze effecten zijn echter tijdelijk en gering en zover bekend niet schadelijk voor de gezondheid.

In studies wordt vaak met een tijdelijke blootstelling van straling gewerkt. In de werkelijkheid staan mensen soms veel langer of zelfs continu aan straling bloot. De Raad noemt het daarom van belang dat die situaties ook worden onderzocht. Naar de schadelijkheid van straling wordt al veel onderzoek gedaan, maar verscheidene onderzoeken zijn volgens de Gezondheidsraad niet goed opgezet en daardoor onbruikbaar.

Voor het origineel met de vele reacties zie:
www.dvhn.nl/nieuws/nederland/article4494798.ece/Gezondheidsraad_geen_bewijs_dat_straling_GSM_gezondheid_schaadt

Opm. Stopumts:
Duidelijk is dat de Gezondheidsraad al vele malen voorzichtiger formuleert dan in het verleden. Men erkent invloed op de hersenfuncties en de onvolledigheid van studies bij korte blootstelling. Een volledige analyse van het rapport volgt .
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie