Staatssecretaris Heemskerk: sneller aanleggen glasvezel goed voor economie

donderdag, 05 maart 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Telecompaper 5 maart 2009

(Het lijkt er waarachtig wel op dat de Staatssecretaris Stopumts leest: Artikelen/3346 . )

Heemskerk: sneller aanleggen glasvezel goed voor economie

PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken roept bedrijven en gemeenten op om glasvezelnetwerken versneld aan te leggen. Zo kan de bouw- en telecomsector een belangrijke zet in de rug krijgen in deze zware economische tijden. Heemskerk deed zijn oproep op het Congres 'Light my fibre - glasvezel in de praktijk' in Almere. Volgens Heemskerk hoort Nederland bij de wereldtop op het gebied van verspreiding van breedbandinternet. ''Maar als het gaat om de nieuwste generatie glasvezel, lopen we fors achter bij landen als Japan en Zweden. Die achterstand moeten we inlopen, willen we ook in de toekomst blijven groeien en zorgen voor nieuwe innovatieve diensten en producten. Door de aanleg van glasvezel te versnellen kunnen we bovendien sterker uit de crisis komen'', aldus Heemskerk.

De PvdA-staatssecretaris vergeleek de glasvezelnetwerken voor supersnel internet met de Amerikaanse 'highways' in de jaren vijftig. De aanleg daarvan zorgde decennialang voor economische groei in de VS. Datzelfde kan volgens Heemskerk gebeuren als bedrijven en gemeenten de aanleg van glasvezel versnellen. De overheid is overigens niet van plan om zelf in glasvezelaanleg te gaan investeren. Dat kunnen private bedrijven veel sneller en beter. De overheid kan volgens Heemskerk wel stimuleren dat bedrijven en gemeenten de aanleg van glasvezel versnellen. Zo komt de staatssecretaris binnenkort met heldere spelregels, zodat wethouders weten wat ze wel en niet mogen doen. Als tweede taak voor de overheid wees Heemskerk op de garantieregelingen die de overheid heeft om te zorgen dat de kredietverlening aan glasvezelprojecten op peil blijft.

Tenslotte wees Heemskerk er in zijn speech op dat de overheid tot taak heeft om te zorgen voor een helder regulerend kader waarbij bedrijven verplicht worden toegang te geven tot elkaars netwerk. Met recente reeks regels van Opta/NMa is hieraan volgens de bewindsman invulling aan gegeven.

Voor het oorspronkelijk bericht zie:
www.telecompaper.com/nl/article.aspx?cid=661321 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie