Nog meer stralingsoverlast op komst.

maandag, 02 maart 2009 - Categorie: Berichten Nederland

bron: Telecompaper 2 maart 2009

Heemskerk geeft toe: meer ruimte nieuwkomers 2,6 GHz 2 maart 2009

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken gaat de ruimte voor nieuwkomers op de markt voor mobiele communicatie vergroten. Dat heeft de bewindsman laten weten in reactie op een motie van Kamerlid Martijn van Dam (PvdA). De veiling van het spectrum in de 2,6 Ghz-band zal wel opnieuw uitgesteld moeten worden. Heemskerk had eind vorig jaar al de vrees uitgesproken dat er nieuw uitstel voor de veiling dreigde, toen een meerderheid in de Tweede Kamer de motie Van Dam ondersteunde. Van Dam eist in de motie dat er minimaal 20 procent van de frequentieruimte voor nieuwkomers gereserveerd moet worden.

In de oorspronkelijke plannen voor de veiling maakte Heemskerk al ruimte vrij voor minimaal twee nieuwkomers (naast Vodafone, KPN en T-Mobile, die beschikken over een UMTS-frequentie, bruikbaar voor mobiel breedband internet). De staatssecretaris zegt nu te constateren dat het mogelijk moet zijn om ruimte te maken voor mogelijk nog een derde nieuwkomer. Dit kan door beperking van de vergunningen die Vodafone, KPN en T-Mobile kunnen verwerven op de aanstaande veiling van de 2.6 GHz frequenties. Iedereen krijgt nu een blok van maximaal 40 Mhz. Smile, Worldmax, Callmax, Tele2, GigaSpeed en Ziggo hebben naast KPN, T-Mobile en Vodafone belangstelling voor een blok van de 2,6GHz-frequentie.

Oorspronkelijk stond de veiling van de frequenties gepland voor het voorjaar van 2009. Aangezien het veilingmodel door de wijzigingen complexer wordt en de veilingregeling moet worden aangepast en geconsulteerd, schuift de planning opnieuw op. De definitieve veilingregeling wordt, zoals nu voorzien, in het derde kwartaal van 2009 bekend gemaakt. Agentschap Telecom zal dan een proefveiling in het vierde kwartaal houden. De echte veiling zal dan waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2010 plaatsvinden. Voor het eerst worden daarbij frequenties geveild via het internet.

Hoewel de frequentieveiling lange tijd bekend stond als 'WiMax-veiling, is de frequentie geschikt voor meerdere draadloze technologieën, zoals LTE (Long Term Evolution), HSPA+ en mobiele televisie. Doel van de uitgifte van de vergunningen is om kansen voor nieuwe marktpartijen te creëren, waardoor naar verwachting de concurrentie op het terrein van mobiele communicatie toeneemt. Hiervan zullen straks de consument en de zakelijke markt profiteren, aldus Heemskerk. Dat was voor de Tweede Kamer ook reden om meer ruimte te eisen voor nieuwkomers op de markt voor mobiel breedband.

Voor het originele bericht zie:
www.telecompaper.com/nl/article.aspx?cid=660603 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie