Haaksbergen: Weer gesteggel over GSM-antenne bij de Raad van State.

dinsdag, 17 februari 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Tubantia 17 februari 2009

Weer gesteggel over GSM-antenne

DEN HAAG/HAAKSBERGEN - (Cerberus) – De gemeente Haaksbergen stond maandag bij de Raad van State in Den Haag lijnrecht tegenover omwonenden van de GSM- antennemast van Vodafone op het bedrijventerrein De Greune.
Haaksbergen verleende na aanvankelijk verzet en gedwongen door rechterlijke uitspraken Vodafone een bouwvergunning voor een GSM-mast aan de Greune. Die mast staat er al weer een tijdje.

In 2006 pleitte burgemeester Karel Loohuis nog voor een verbod op UMTS-zenders in GSM-masten in de gemeente. Maar Loohuis legde zich uiteindelijk neer bij een uitspraak van de Raad van State, die bepaalde dat UMTS-zenders zonder bouwvergunning in GSM-masten gehangen mogen worden. Ook gaat de Raad van State er tot op de dag van vandaag van uit dat UMTS-straling niet gevaarlijker voor de volksgezondheid is dan GSM-straling.

P. Baakman, raadsman van de omwonenden en Samako BV, vroeg maandag tijdens de rechtszaak alsnog om intrekking van de bouwvergunning en afbraak van de mast. Baakman kan er niet over uit dat de Nederlandse overheid zo laks omgaat met de gevaren van elektromagnetische straling van de GSM- en UMTS-zenders. ''Dat mensen er zelf voor kiezen om mobiel te bellen of te internetten en zich daarmee aan straling blootstellen is één ding. Maar om onvrijwillig mensen aan gevaarlijke straling bloot te stellen is onacceptabel en in strijd met de grondwet.''

Hij stelde wederom de uitkomsten van een Zwitsers gezondheidsonderzoek naar GSM en UMTS-straling aan de kaak, dat is overgenomen door TNO en de Gezondheidsraad. Dat onderzoek zegt weinig over de lange termijneffecten van bijvoorbeeld UMTS-straling.

Baakman is het ook niet eens hoe de Gezondheidsraad met de kwestie omgaat. De kans dat de Raad van State Baakman dit keer wel in het gelijk stelt is niet groot. De regelingen voor GSM- en UMTS- masten zijn sinds 2006 niet veranderd, waardoor er geen aanleiding is om de vergunning nu wel onderuit te halen. Toch gaat de Raad van State de komende weken de bouwvergunning en vrijstelling opnieuw tegen het licht houden.

Uitspraak volgt over enkele weken.

Voor het origineel zie:
www.tctubantia.nl/regio/haaksbergen/4519350/Weer-gesteggel-over-GSMantenne.ece .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie