Proef met draadloos internet in treinen noorden

dinsdag, 10 februari 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: NRC.nl 9 februari 2009

Proef met draadloos internet in treinen noorden

Leeuwarden, 9 febr. In het noorden van Nederland kunnen reizigers de komende twee maanden draadloos internetten met hun eigen laptop via een open netwerk. Minister Eurlings (Verkeer, CDA) gaf vanmiddag het startschot voor een proef met gratis internet op het traject Leeuwarden-Groningen. De proef is een samenwerking van vervoersbedrijf Arriva (dagelijks 13.000 reizigers), spoorbeheerder Prorail en telecombedrijf KPN. De kosten van de nieuwe proef bedragen 650.000 euro, waarvan ProRail naar eigen zeggen 550.000 euro betaalt.

Om in de trein te kunnen internetten, hebben reizigers een laptop nodig die verbinding kan maken met een draadloos netwerk. Per trein kunnen maximaal 75 reizigers tegelijkertijd internetten. KPN heeft daarvoor drie zendmasten geplaatst langs het tracé. De treinen zijn voorzien van modems die het signaal van de masten omzet naar het wifi-netwerk van de reiziger. Op de eerste ochtend zouden 250 reizigers het netwerk hebben gebruikt.

In de zomer willen de partijen evalueren of de service in een duidelijke behoefte voorziet en geen technische mankementen vertoont. De initiatiefnemers hopen dat de proef uiteindelijk leidt tot een landelijke dekking op het spoor. Arriva-directeur Anne Hettinga sluit niet uit dat het draadloze internet een service tegen betaling wordt.

Ook de NS werkt nog steeds aan een mobiel internet-netwerk in de intercitytreinen. Eind 2007 mislukte een samenwerkingsverband met KPN omdat het project financieel niet haalbaar was. Nu is een nieuwe aanbestedingsronde gaande. Begin volgend jaar moeten de eerste treinen internet hebben, volgens een woordvoerder. Op termijn moet internetten mogelijk zijn in alle intercity’s. Het gaat om 2.000 rijtuigen.

Treinreizigers in landen als Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten kunnen al langer internetten in de trein. Ook in de internationale Thalys is internetten al mogelijk. In de eerste klas (Comfort 1) is het gratis, in de tweede klas kost het 6,50 euro voor een uur (op korte trajecten) of 13 euro voor onbeperkt internetten.

Voor het origineel zie:
www.nrc.nl/binnenland/article2147128.ece/Proef_met_draadloos_internet_in_treinen_noorden .

en vooral:
Berichten%20Nederland/3323 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie