Heesch: Discussie haalt kou over de UMTS-masten nog niet uit de lucht.

donderdag, 05 februari 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Brabants Dagblad 29 januari 2009

Discussie haalt kou over de UMTS-masten nog niet uit de lucht

Auteur: door Paul Driessen.

HEESCH - ''Ik had gehoopt iets wijzer te worden vanavond, maar de tegenstellingen lijken alsmaar groter te worden'', zegt Joop Akkermans treffend.
Het OPG-raadslid is een van de veertig aanwezigen tijdens een discussieavond over UMTS-masten in Bernheze, gisteravond in De Pas.

De bijeenkomst werd geopend met drie toespraken. Klaas Kregel (Antennebureau) en Frank Weening (Monet) verzorgden als voorstanders van UMTS de eerste praatjes. Snelle jongens met een overtuigend verhaal. Met de schadelijkheid valt het allemaal wel mee, beweren ze. Net wanneer zij het water helder lijken te hebben, maakt Luuk van Dinther (stichting StralingsArm Nederland) het weer troebel door te wijzen op de grote gevaren die de stralende masten met zich meebrengen.

De voor- en tegenstanders strooien met onderzoeken die hun gelijk moeten bewijzen. Voor de neutrale toeschouwer is het lastig om een standpunt in te nemen. Na de pauze volgt een rondje met gemeenteraadsleden die zeggen wat zij ervan denken. Ook daar klinkt veel onzekerheid in door. Cor van Erp van de SP: ''Laten we kijken hoe het zich ontwikkeld en voorlopig pas op de plaats maken met het plaatsen van masten.'' De partij diende daar vorig jaar overigens een motie over in, die unaniem werd aangenomen. Frank Geenen PP93: ''Ik weet niet goed wat ik ermee aan moet.'' Jack van der Dussen, VVD: ''Complexe materie.'' Zelfs de publieke discussie bracht niet veel duidelijkheid. Het gesprek gaat van ongeteste chemicaliën naar de kredietcrisis en via de discussieleider weer terug naar de UMTS-masten. De inmiddels aangeschoven wethouder Ad Donkers noemt de discussie 'interessant', maar vindt het lastig deel te nemen. ''Ik zit niet goed in de materie. Voor ons is gezondheid een criterium om afwegingen te maken. We gaan ons hier zeker mee bezig houden. Er staan nu tien UMTS-masten en nog een aantal oude GSM-masten in Bernheze, hoeveel weet ik niet precies.''

Een nuchtere reactie vanuit de zaal: 'Ach, schadelijke gevolgen.. Je kunt niet alles weten. Misschien valt hier morgen een komeet en zijn we allemaal weg. Dan is al het gezeur voor niets geweest.'

Voor het origineel zie:
www.brabantsdagblad.nl/ .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie