Tilburg; T-mobile heeft lak aan aan een goed bedrijfsimago

zondag, 01 februari 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Brabants Dagblad 26 januari 2009

T-Mobile wil mast verder bouwen

BREDA/TILBURG - Telecomprovider T-Mobile/Orange wil de bouw voortzetten van een umts-zendmast in de wijk De Blaak. Omdat de gemeente de vergunning hiervoor in december introk, vroeg het bedrijf de rechtbank in Breda gisteren middels een voorlopige voorziening de bouwstop weer ongedaan te maken.
De gemeente trok de vergunning in omdat 26 weken na het verlenen ervan nog geen bouwactiviteiten hadden plaatsgevonden.

Volgens T-Mobile komt dat omdat het telefoniebedrijf met de gemeente in gesprek was over een mogelijke alternatieve locatie. Volgens de gemeente wilde T-Mobile daar echter niet over nadenken.

De oprichting van de mast stond gepland op 18 december.

Twee dagen voor deze datum trok de gemeente de bouwvergunning in vanwege overschrijding van de termijn. Dit is op aandringen van buurtbewoners gebeurd.

Diverse bewoners van De Blaak vrezen voor stralingsgevaar als de zendmast met umts-antennes in hun wijk komt te hangen.

Het college van B en W deelt die zorg en voerde hier in het verleden al een procedure over. De Raad van State oordeelde vorig jaar dat de mast er toch mocht komen.

Bewoners die tijdens de zitting aanwezig waren, herhaalden dat ze onder geen beding een umts-zendmast in de wijk willen. Umts is de opvolger van gsm. De straling die dit mobiele communicatiesysteem genereert, zou volgens sommige onderzoeken kunnen leiden tot hoofdpijn, slapeloosheid en hartritmestoornissen. Uit andere onderzoeken blijkt dat dit niet kan worden bewezen, of dat de problemen het gevolg zijn van suggestie.

Hoewel het standpunt van het ministerie van VROM is dat umts geen gezondheidsrisico vormt, beroepen veel gemeentes zich op het voorzorgsbeginsel. De gemeente Tilburg heeft daarop, met algehele steun van de gemeenteraad, bepaald dat in geen enkele woonwijk, of in de buurt van zorgcentra of scholen, een mast met umts mag worden gebouwd.

Daar waar de gemeente zelf verantwoordelijk is voor het afgegeven van een bouwvergunning, wordt die in het geval van umts geweigerd. Al eerder lag Tilburg daarover in de clinch met aanbieders van mobiele telefonie. Op de plaats waar T-mobile/Orange nu wil bouwen, was de gemeente er veel aan gelegen de mast tegen te houden samen met het Comité Stop UMTS. Op een ander plek, op een flatgebouw in de wijk De Reit is dat twee jaar geleden niet gelukt, toen een bestaande gsm mast door umts werd vervangen.

Uitspraak: binnen twee weken.

Voor het origineel zie:
www.brabantsdagblad.nl/regios/tilburg/4408533/TMobile-wil-mast-verder-bouwen.ece .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie