Someren: Monet probeert gemeenteraad te intimideren.

woensdag, 07 januari 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Eindhovens Dagblad 7 januari 2009

Auteur: Toon van Otterdijk

Antennewerend beleid Someren werkt averechts'

SOMEREN - De door de gemeenteraad van Someren aangenomen motie om geen medewerking meer te verlenen aan de plaatsing van UMTS-masten zal leiden tot méér masten in plaats van minder.
Die waarschuwing geeft de Stichting MoNet (Mobiele Netwerkoperators Nederland) in een schrijven aan de gemeente Someren.

Providers zouden deze UMTS-masten, met een maximale hoogte van vijf meter, kunnen plaatsen op gebouwen van negen meter en hoger. Hieraan zijn een aantal randvoorwaarden verbonden, maar er is geen vergunning voor nodig. De Somerense raad zou hiermee volgens MoNet 'geen enkele grip meer hebben' op de plaatsing van UMTS-masten. Doordat er niet overal gebouwen van negen meter en hoger staan, kan het antennewerend beleid ook leiden tot onvoldoende dekking in bepaalde gebieden. Bellen en sms'en zou daar in 2013, als de providers overstappen van het gsm-netwerk naar UMTS, niet of nauwelijks mogelijk worden.

De Stichting MoNet vraagt de gemeenteraad daarom haar besluit te herzien. Tijdens de raadscommissie Burger & Bestuur van morgen geeft de stichting haar visie op UMTS weer. Ook de wijkraad Loove, die eerder vijfhonderd handtekeningen verzamelde tegen de komst van een UMTS-mast bij de Loovebaan, komt aan het woord.

De motie werd door de gemeenteraad aangenomen vanwege de maatschappelijke onrust omtrent de (vermeende) gezondheidsrisico's van UMTS. Op basis van veel onderzoeken concluderen de Gezondheidsraad en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) echter dat er geen relatie is tussen gezondheidsklachten en de elektromagnetische straling van UMTS.

Opm Stopumts:
Naar het zich laat aanzien is de bovenstaande tekst door het Eindhovens Dagblad letterlijk overgenomen van een persbericht van Monet, anders is de laatste alinea niet te verklaren. De auteur Toon van Otterdijk zou zich eens wat beter in de materie moeten verdiepen alvorens deze uitspraken klakkeloos voor te schotelen aan de lezers van het Eindhovens Dagblad. Tekenend is dat ingezonden commentaar door Stopumts aan de lezers van het blad onthouden wordt. Is ook het Eindhovens Dagblad bang voor haar grootste adverteerders?


Voor het origineel zie:
www.ed.nl/regio/helmondregio/4301998/Antennewerend-beleid-Someren-werkt-averechts.ece .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie