'Meer interferentiestoringen in 2008 door Digitenne'

woensdag, 07 januari 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Webwereld.nl 7 januari 2009

Auteur: Tonie van Ringelestijn

'Meer interferentiestoringen in 2008 door Digitenne'

Het afgelopen jaar hebben zich meer storingen in kabel-tv door interferentie voorgedaan veroorzaakt door de zendmasten van Digitenne.

Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Aanpak Interferentie (STAI) over 2008. Afgelopen jaar ontving de stichting ruim 26 duizend klachten over interferentie. Dat was een flinke stijging ten opzichte van 2007 toen ruim 19,5 duizend meldingen werden geteld. In 2006 deden zich echter veel minder storingen voor, met welgeteld 1681 klachten.

Vrijwel alle gevallen van interferentie werden veroorzaakt door Digitenne en ze konden ook bijna allemaal worden verholpen met nieuwe kabels en pluggen, meldt de site van de STAI.
DAB geen probleem meer

Volgens de STAI-cijfers was er vooral tijdens de zomermaanden een grote piek in het aantal gerapporteerde meldingen over interferentie. Die klachtenstroom zakte de laatste maanden weer flink in. Hier is waarschijnlijk een verband te zien met de inschakeling van nieuwe Digitenne-zendmasten. Een woordvoerder van de STAI was woensdagochtend nog niet bereikbaar voor commentaar.

Het aantal meldingen van interferentie veroorzaakt door zendmasten voor digitale etherradio (T-DAB) is vorig jaar verder gedaald en is inmiddels bijna nihil. Er kwamen in 2008 maar 237 meldingen over binnen. In 2007 was dat nog drieduizend en in 2004, het eerste jaar dat publieke zenders in DAB waren te ontvangen, was dat aantal klachten nog 12 duizend.
Klik Hier!
Interferentie

Interferentie is kwaliteitsverlies in het tv-beeld doordat kabels naar de tv onvoldoende bescherming bieden tegen nieuwe signalen vanuit de ether, zoals die voor digitale tv (DVB-T en DVB-H) en radio (DAB). De komende jaren komen er nog meer ethersignalen bij met de komst van onder andere WiMax. De veiling van Wimax-frequentie vindt in de loop van dit jaar plaats.

KPN was op dit moment niet in staat om inhoudelijk te reageren op de bevindingen van STAI.

Voor het origineel zie:
webwereld.nl/articles/54249/-meer-interferentiestoringen-in-2008-door-digitenne-.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie