Mobiele Telefoon als medisch dossier?
woensdag, 07 januari 2009 - Categorie: Berichten Nederland
Met de invoering van het onderstaande waanidee van huisarts Robert Mol raakt de draadloze maatschappij inderdaad geheel de draad kwijt. Nog even en ook onze bankgegevens, ons fiscale dossier en onze maatschappelijke voorkeuren moeten verplicht draadloos bewaard blijven. Laat huisarts Mol eerst eens gaan praten met zijn collega Mossink in Amersfoort Berichten%20Nederland/3202/ . voordat hij op de bres springt voor verdere commerciële toepassingen van de mobiele telefonie!
Bron: Medicalfacts/ER January 6th, 2009
Robert Mol: Gebruik de mobiele telefoon als medisch dossier
De mobiele telefoon moet gebruikt gaan worden voor opslag van medische gegevens. Dat stelt huisarts Robert Mol, ook bestuurslid van de Vereniging voor E-health.
Mol komt met zijn idee naar aanleiding van de Cardiostick, die door het Maastricht UMC+ is ontwikkeld. Mol denkt dat dergelijke functionaliteit ook goed in de mobiele telefoon in te bouwen is: “Het apparaatje is er al, dus er is geen nieuwe apparatuur nodig. Het wordt stevig gekoesterd en daardoor weinig verloren. Ook heeft het genoeg ruimte voor nieuwe techniek.”
Volgens Mol zou de mobiel informatie moeten bevatten over ‘de grote problemen’ als diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, longziekten en maligniteiten, over operaties en over allergieën. De rest is volgens Mol snel uitgevraagd: “Dat is ons vak.” Op de huisartsenpost en bij calamiteiten kan dan eenvoudig via het scherm van de telefoon bekeken worden wat de geschiedenis van de patiënt is.
Op zich een goed idee. Zo ongeveer iedereen heeft inmiddels wel een GSM, dus waarom het toestel, dat minder vaak zonder diens eigenaar op stap gaat dan een gemiddelde portemonnee, dan niet gebruiken als medische dossier voor hulpdiensten in geval van een ongeluk of ander noodgeval.
Als je er zelf alvast mee aan de slag wil, op ICE PHR met de mobile add-on kun je deze gegevens handig en gegroepeerd invoeren om ze vervolgens naar je mobiele telefoon te sturen. Behalve je eigen gegevens zoals bloedgroep, medicijnen, allergiëen en verzekering , kun je ook de gegevens van je wederhelft, ouders en/of kinderen (maximaal 10 personen) opslaan in je GSM en het is gekoppeld aan Microsoft Healthvault.
De opgeslagen gegevens worden in het adresboek van je GSM bewaard. Het is natuurlijk wel zaak dat er een standaard titel of naam bedacht wordt waaronder de gegevens opgeslagen zijn en dat die ’standaard’ ook bij de hulpdiensten bekend is. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je in de kreukels ligt na een auto ongeluk en de ambulancebroeders eerst minutenlang de 500 contactpersonen in je adresboek moeten doorzoeken voordat ze er 10 seconden na je dood achter komen dat je bloedgroep A+ hebt/had.
Nu zal het zo’n vaart wel niet lopen, maar de bedenkers van een dienst als ICE First moeten zich wel realiseren dat er meer nodig is dan alleen het bedenken van een goed idee en het opzetten van een site…
Wat beveiliging betreft maakt Mol zich geen zorgen. “De beveiliging bij dit soort zaken, kijk naar het EPD, zal altijd een punt van remmende discussie blijven. Maar als we de telefoon voor medische info gaan gebruiken, ligt die verantwoordelijkheid bij de gebruiker zelf. En die is daar al aan gewend, want die bewaard op zijn mobiel tegenwoordig de contactgegevens van al zijn bekenden en houdt er zijn agenda op bij.” Daarnaast zijn er een hoop mensen die ook pincode in hun mobiel opslaan en kijken wel uit dat uit handen te geven. Daarnaast is een mobiel eenvoudig met een pincode te beveiligen.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie