Ook de Telegraaf wordt wakker.

zaterdag, 27 december 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Telegraaf, 24 dec 2008

Straling mobiele telefoons toch kankerverwekkend

- Het lijkt erop dat er nu toch een definitief antwoord komt op de vraag of de straling van mobiele telefoons kankerverwekkend is of niet. Uit de eerste resultaten van het grootste onderzoek dat ooit op dit gebied is uitgevoerd, blijkt dat mensen die veel bellen tot vijftig procent meer kans hebben op kanker.

Het gaat om een onderzoek van Interphone, die mensen in Israël, Groot-Brittannië, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland heeft onderzocht.

De gevaren blijken vooral op de lange termijn aanwezig te zijn. Vooral mensen die al langer dan tien jaar een mobiele telefoon veelvuldig gebruiken, lopen kans een hersentumor te ontwikkelen.

Het onderzoek van Interphone is het eerste grote onderzoek dat op dit gebied is uitgevoerd. Voorgaande studies waren niet representatief omdat er een te kleine groep mensen over een te korte periode onderzocht werden. De volledige resultaten worden begin 2009 bekendgemaakt. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Popular Science.

Hoe de straling van mobiele telefoons kanker veroorzaakt, is echter nog onbekend. De straling is te zwak om cellen direct te beschadigen.

Het onderzoek doet denken aan het grote onderzoek van vijftig jaar geleden waaruit bleek dat roken kanker veroorzaakt.

Voor het origineel zie:
www.telegraaf.nl/digitaal/2866616/__Straling_mobiele_telefoons_toch_kankerverwekkend__.html .

Zie ook het eerdere bericht in de Telegraaf van 31 juli 2008:
www.telegraaf.nl/digitaal/1591677/__Mobieltje_schaadt_ongeboren_kind__.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie