Scherpenzeel: Alle nu te plaatsen masten zijn commercieel

donderdag, 04 december 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Scherpenzeelse Krant (Ingezonden Brief) 29 november 2008

Alle nu te plaatsen masten zijn commercieel

Graag wil ik reageren op het artikel Umts-mast op kerktoren Scherpenzeel.
Er staan verschillende punten in die ik graag even wil aanstippen. Het eerste gaat over de schadelijkheid en dus de gezondheid van de bewoners in de nabije omgeving. In relatie hiernaar toe zou ik de mosquito willen aanhalen. De mosquito is een apparaatje dat op plaatsen word opgehangen waar jeugd overlast bezorgd. Dit apparaat geeft een hoge en schelle toon af die alleen jongeren ( tot ongeveer 25 jaar ) kunnen horen, dat is zeer irritant en de jeugd verplaats zich. Nu is er de laatste tijd de discussie of dit wel mag, de grondwet wordt erbij gehaald met artikel 10 en 11, daarin is het recht op de persoonlijke levenssfeer en de onaantastbaarheid van het lichaam vastgelegd. Het komt hier op neer dat de mosquito daar inbreuk op maakt en dus verboden zou moeten worden. Echter, je kunt gewoon 30 meter weg lopen bij dat apparaat en de schadelijkheid is weg. Hoe anders is dat met een zendmast vlak bij je woning. Daar leef je met je gezin en weg lopen is geen optie, hier is de onaantastbaarheid van het lichaam en de persoonlijke levenssfeer pas van toepassing! Toch wil men niet inzien dat een dergelijke verstoring van het leefmilieu aanwezig is en wuift men de bezwaren weg door zich achter de normen van de gezondheidsraad te verschuilen. Het percentage burgers wat lichamelijke hinder ondervindt van zendmast straling neemt alleen maar toe, legio onderzoeken en zendmast gerelateerde klachten ten spijt.
Het 2e punt wat ik wil aanstippen is de landelijke dekking die gegarandeerd moet worden omdat de burger mobiel wil bellen en internetten. Nederland telt meerdere telefoon providers en ze hebben allemaal hun eigen dekking, dat betekend dus dat er 4 of 5 complete “dekens “ over het land liggen, als nu bijvoorbeeld vodaphone onvoldoende bereik geeft, plaatsen ze een extra mast om dat op te lossen. Gevolg; nog meer belasting voor de burgers. Dit betekent dat alle masten die nu nog geplaatst worden commercieel zijn! Als nu de providers samen gaan werken is 1 “deken “voldoende en valt de belasting dus veel lager uit. Nog een voordeel is dat de masten minder krachtig hoeven te zenden, doordat er zoveel staan moeten ze extra hard werken om elkaar te verstaan. Je kunt dat vergelijken met een woonkamer, als je met z'n tweeën bent kun je zacht praten om elkaar te verstaan, zit de kamer vol pratende mensen moet je een stuk harder praten om verstaanbaar te zijn. Zo is dat ook met de zendmasten, ze bieden tegen elkaar op om toch een goede bereikbaarheid te hebben met alle gevolgen voor de gezondheid van dien.
Gelukkig is het besluit nog niet gevallen en kan ik middels deze ingezonden brief misschien nog wat helderheid in de zaak brengen.
T G hooyer
Voorthuizen
Woonbioloog

Voor het origineel zie:
www.scherpenzeelsekrant.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/Alle-nu-te-plaatsen-masten-zijn.291422.news .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie