Gorinchem: Gemeente is blind maar zit klem tussen burgers en rijksoverheid

vrijdag, 28 november 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Uit onderstaand verslag blijkt hoe weinig genegen een gemeente is om af te wijken van het beleid der rijksoverheid. De gemeente zou als eigenaar gewoon kunnen stellen dat de mast pas geplaatst mag worden als de provider zich verzekert tegen de aansprakelijkheid van mogelijke gezondheidseffecten van de zendmast....En is er op dit moment dan geen dekking ter plaatse? De providers willen slechts hun capaciteit lees omzet uitbreiden!

Bron: Ad.nl

Weinig kansen mast te weren

GORINCHEM - De plaatsing van een UMTS-mast op sporthal De Oosterbliek in Gorinchem-Oost is zeker niet van de baan.

Het college van burgmeester en wethouder doet echter een laatste poging om een alternatieve locatie te vinden voor de gewraakte antenne.

Die toezegging deed het donderdag tijdens de raadsvergadering. Wethouder Herman van Santen benadrukte echter dat het erg moeilijk wordt om de mast uit Oost te weren. Dat zouden bewoners het liefst zien.

Zij kwamen - gedeeltelijk vertegenwoordigd door Belangenvereniging Gorinchem-Oost en Dalem (GoeD) - in het geweer toen bekend werd dat Vodafone een UMTS-mast bovenop de sporthal wil plaatsen. De bewoners vrezen voor hun gezondheid en klopten bij de gemeente aan.

Ook trokken ze bij de raadsleden aan de bel. Die noodkreet zette de politici aan het denken. VVD-fractievoorzitter Trix van der Torren bracht donderdagavond een motie in. ,,De techniek van draadloze communicatie ontwikkelt zich in een hoog tempo. Daarom moeten we kijken of de afspraken die in 1999 zijn gemaakt over de plaatsing van zendmasten en antennes nog wel in de pas lopen met de ontwikkelingen. Die afspraken moeten we zeker tegen het licht houden.''

Het merendeel van de raadsleden liet een soortgelijk geluid horen. Jan Hamstra (ChristenUnie/SGP) becomplimenteerde de bewoners voor hun onderbouwd protest. Zo voegde GoeD onder meer een kaartje toe waarop ze de stralingszone van de mast aangaf.

Ook het college is niet ongevoelig voor het protest, zo liet Van Santen weten. ,,We zijn aan handen en voeten gebonden: voor de antenne op de sporthal is geen bouwvergunning nodig. Deze is namleijk niet hoger dan vijf meter. Het Rijk verwacht bovendien van ons als gemeente dat we meewerken aan een goede dekking van mobiele diensten. Elke provider levert ons zijn plaatsingsplan aan. Dit is echter niet openbaar omdat het concurrentiegevoelige informatie bevat. We kunnen hooguit met zo'n provider gaan praten om te zoeken naar alternatieven.''

De gemeente heeft geen andere locaties voor de Vodafone-mast, zo blijkt. ,,Die zijn al onderzocht. Vodafone zou ook naar een particulier kunnen stappen en vragen of die mast op zijn huis mag. Dan kunnen wij als gemeente het dak op; het is dan volledig uit onze handen. Laten we dus vooral het gesprek aangaan,'' aldus Van Santen.

Voor het origineel zie:
www.ad.nl/rotterdam/rivierenland/2806491/Weinig_kansen_mast_te_weren.html?reageer=1 .

Zie ook onze vorige berichtgeving overdit onderwerp onder:
Berichten%20Nederland/3067 .



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie