Toetsenborden gemakkelijk af te luisteren

donderdag, 23 oktober 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Bron; NU.nl 22 oktober 2008
Auteur: Wieland van Dijk

Toetsenborden gemakkelijk af te luisteren

AMSTERDAM - Twee Zwitserse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om de aanslagen op een toetsenbord op afstand te registreren aan de hand van de elektromagnetische straling die zij uitzenden.

Volgens de twee, werkzaam aan de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, zijn toetsenborden zoals die in de detailhandel worden verkocht, daarom niet veilig genoeg om gevoelige gegevens te verwerken. De onderzoekers slaagden er onder meer in om wachtwoorden af te luisteren.

Muur

Martin Vuagnoux en Sylvain Pasini testten vier verschillende methodes om de toetsaanslagen vast te leggen. In totaal onderzochten ze elf verschillende modellen die de afgelopen jaren op de markt zijn gebracht, zowel losse toetsenborden met USB- en PS/2-aansluitingen als de toetsenborden van laptops. Ze konden de gegevens op een afstand van 20 meter registreren, in één geval zelfs door een muur.

Het duo verwacht zijn bevindingen binnenkort te presenteren op een wetenschappelijk congres. Op de website van Pasini en Vuagnoux zijn twee video's te zien, waarin enkele experimenten worden gedemonstreerd.

Voor het origineel zie:
www.nu.nl/news/1799926/50/Toetsenborden_gemakkelijk_af_te_luisteren.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie