Den Haag: Staatsecretaris veilt extra vergunningen. Nog meer overlast?

dinsdag, 21 oktober 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Nu.nl

Meer keuze bij mobiele diensten

DEN HAAG - Consumenten en bedrijven krijgen meer keuze bij mobiele telefonie, mobiel internet en andere draadloze diensten. Dat wordt mogelijk doordat staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) hiervoor extra vergunningen gaat veilen.

Er komen nieuwe frequenties beschikbaar en daarmee kunnen ook nieuwe marktpartijen diensten aanbieden. Het kan gaan om mobiel internet, maar de frequenties kunnen ook worden gebruikt voor een nieuwe en snelle variant van de UMTS-standaard voor de mobiele telefonie, waarmee hogere snelheden mogelijk worden om de data te transporteren.

Concurrentie

De vergunningenhouders kunnen daarover zelf beslissen en Heemskerk verwacht dat dit leidt tot meer concurrentie. De veiling vindt plaats in de eerste helft van volgend jaar.

Veiling

De frequenties worden voor het eerst via internet geveild. Volgens Heemskerk is de manier van veilen bij uitstek geschikt om nieuwkomers op de markt een eerlijke kans te geven. Bovendien heeft de overheid geleerd van een eerdere veiling van UNTS-diensten, toen de telecombedrijven in een felle concurrentiestrijd uitzonderlijk hoge bedragen boden en daarmee zichzelf in financiële problemen brachten.

Nieuwkomers

De ruimte aan frequenties zal verdeeld worden over ten minste vijf partijen en er komt ruimte voor zeker twee nieuwkomers in de markt. De bedrijven die de vergunningen krijgen zijn verplicht daadwerkelijk diensten aan te bieden. Zo wordt voorkomen dat grote bedrijven de vergunningen alleen bemachtigen om de concurrentie buiten spel te zetten.

Voor het origineel zie:
www.nu.nl/news/1799282/51/Meer_keuze_bij_mobiele_diensten.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie