Opta legt KPN boete van 1,5 miljoen euro op

vrijdag, 17 oktober 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Tweakers.net 17 okt. 2008

Opta legt KPN boete van 1,5 miljoen euro op
Door Arie Jan Stapel, vrijdag 17 oktober 2008

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit heeft KPN een boete opgelegd van 1,5 miljoen euro voor het geven van kortingen aan zakelijke klanten die van plan waren om naar een andere provider over te stappen.

In de periode van 2006 tot begin 2008 bood KPN de kortingsregeling Business Voice Internationaal aan zakelijke klanten die telefoniediensten afnamen van andere providers of dat van plan waren. Een dergelijke selectieve benadering is volgens de Opta in strijd met de wet. KPN heeft dit inmiddels zelf ook erkend en heeft acht miljoen euro schadevergoeding betaald aan de benadeelde concurrenten, wat de Opta heeft meegewogen bij het vaststellen van de hoogte van de boete.

De Opta heeft ook een onderzoek ingesteld naar een andere kortingsregeling van KPN, Corporate Voice Nationaal. Steen des aanstoots was hier het feit dat KPN de regeling bij sommige klanten al liet ingaan voordat er een schriftelijke overeenkomst over was gesloten. Dit had moeten worden gemeld bij de Opta, en bovendien voor alle klanten moeten gelden. Ook werd de jaarlijkse afrekening van de regeling flexibel uitgevoerd. Dat was handig voor de klant, maar maakte het wel lastiger om naar een andere provider over te stappen. De Opta kon hier geen wetsovertreding in zien, maar bepaalde wel dat de afrekening voortaan binnen zes maanden moet geschieden. KPN krijgt voor deze regeling geen boete, maar een waarschuwing.

Tot slot behandelde de Opta het bezwaar dat KPN had aangetekend tegen twee boetes van 1,6 miljoen en 2,88 miljoen euro die de toezichthouder het bedrijf in 2007 had opgelegd, eveneens wegens onjuist gebruik van kortingsregelingen. De bezwaren werden door de Opta ongegrond verklaard, maar omdat KPN de concurrentie inmiddels een schadevergoeding heeft aangeboden, verlaagde de Opta deze twee boetes met 15 procent.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie