Zaanstad beslist niet over telefoonmasten

woensdag, 08 oktober 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Bron:Noord Hollands Dagblad 8 okt. 2008

Zaanstad beslist niet over telefoonmasten

zaanstad - 8 oktober 2008

Het lijkt niet veel zin te hebben om het bijna tien jaar oude beleid van Zaanstad over antennemasten te herzien, staat in Dagblad Zaanstreek. In een door enkele raadsfracties belegde bijeenkomst bleek vanavond dat de regels voor zendmasten voor mobiel bellen landelijk geregeld worden.

In de raadszaal van Zaanstad waren ze allemaal aanwezig: telecomaanbieders, mensen die ziek zijn van straling, actiegroepen, ambtenaren en adviseurs. Ze zochten naar verschillen en overeenkomsten in hun opvattingen en die vonden ze. Namelijk, dat de hoeveelheid straling aanmerkelijk verlaagd kan worden als er veel meer zendmasten met een kleiner vermogen in de steden komen. Nu is het vermogen van die masten betrekkelijk groot om een ruim gebied van signaal te voorzien. Maar op een vraag van SP-raadslid Anna de Groot zei Bart Huizing van het Antennebureau - een instituut van de rijksoverheid - dat niet Zaanstad het zendvermogen bepaalt, maar de regering. Zaanstad heeft eigenlijk niet veel te vertellen. Voor een mast op een dak is zelfs geen bouwvergunning nodig.

De bijeenkomst werd bijgewoond door mensen uit heel Nederland. Drie mensen hebben tientallen kilometers gereisd om gisteravond in Zaanstad te kunnen vertellen wat hun ervaringen zijn met de telefoonmasten.

Over een ding waren de critici het eens en dat is dat de draadloze dect-telefoon nog veel erger is dan een UMTS mast in de buurt. ,,Wie zo'n telefoon heeft moet niet klagen over masten'', zei Henk Wever van StopUMTS.

Toevoeging Stopumts:
Voor een decttelefoon kun je echter zelf kiezen, voor bestraling door een zendmast niet.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie