Rotterdam is echt de draad kwijt: binnenstad krijgt verboden zone!

zaterdag, 04 oktober 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Computable.nl 4 okt. 08

Binnenstad Rotterdam krijgt grote Wi-Fi-zone

In Rotterdam-centrum wordt een grote Wi-Fi-hotzone aangelegd. Het netwerk kan onder meer worden gebruikt voor zakelijke toepassingen als beveiligingscamera's, vuilcontainers, energiemeters en buurtagenten. De verbindingen komen tot stand op basis van gebruikersprioriteit en de capaciteit van de zendinstallaties.

Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) laat in het centrum van de stad een zogeheten hotzone aanleggen met een dekking van voorlopig twee vierkante kilometer. Het draadloze netwerk, dat is gebaseerd op Wi-Fi, kan in de nabije toekomst worden gebruikt door aangesloten partnerorganisaties, bezoekers en inwoners van de Rotterdamse binnenstad. Particulieren kunnen via de connectie toegang tot internet krijgen. Het project Draadloos Rotterdam gaat op 14 oktober van start en heeft een looptijd van een jaar.

Bij het initiatief zijn onder andere ict-leverancier IBM, gemeente Rotterdam en politie Rotterdam-Rijnmond betrokken. De politie gaat surveillance-camera's op het netwerk aansluiten. Alphonso Makovec van hardwaredistributeur Alcadis vertelt dat de hotzone uiteindelijk kan worden gebruikt voor zeer uiteenlopende zakelijke toepassingen.

C2000
Hij denkt daarbij aan slimme ondergrondse vuilniscontainers die zelf signaleren als ze vol zijn, brandweerwagens die via de verbinding stoplichten manipuleren bij noodsituaties en de pda van de buurtagent die in constante verbinding staat met de meldkamer. Het systeem sluit volgens hem bovendien naadloos aan op het C2000-netwerk van de hulpdiensten. ''Dat netwerk heeft een beperkte capaciteit en kan de hotzone dus goed gebruiken ter aanvulling.''

Ook energieleverancier Eneco gaat in Rotterdam experimenteren met de hotzone. Het bedrijf gaat slimme energiemeters op afstand uitlezen via het Wi-Fi-netwerk. Tot dusver werd hiervoor een gprs-verbinding gebruikt.

Intelligent
Het draadloze netwerk is gebaseerd op de bestaande Wi-Fi-standaarden b, g en n, die elk een frequentieband van 2,4GHz hebben en de a-standaard die de 5,8GHz-band gebruikt. De verbindingen worden in stand gehouden door 35 zendinstallaties, waarvan het belangrijkste voedingspunt op het World Trade Center in hartje Rotterdam staat.

De hotzone is volgens Makovec 'intelligent gemaakt door een extra softwarelaag'. De toegepaste mesh-technologie rastert het dekkingsgebied op een slimme manier en verbindt zo de verschillende zendmasten niet alleen met eindgebruikers (client connect), maar op de achtergrond ook met elkaar (backward connect). ''Het draadloze netwerk gedraagt zich dan als een open, transparante switch.''

Niet de dichtstbijzijnde
Uiteindelijk moet het netwerk vijftienduizend simultane sessie ondersteunen. De verbindingen worden daartoe opgezet op basis van capaciteit van de verschillende zendmasten en op basis van gebruikersprioriteit. Zo kan het videoverkeer van de politiecamera's op het netwerk gescheiden blijven van andere gebruikers, zodat het signaal niet gaat haperen, vertelt Makovec.

Als blijkt dat de dichtstbijzijnde zendinstallatie door te veel andere apparaten wordt gebruikt, zorgt de intelligente software er bovendien voor dat apparatuur een verbinding maakt met een andere installatie verderop. Makovec: ''Dat komt de overdrachtssnelheid op het netwerk ten goede.''

Groningen
Rotterdam is niet de eerste Nederlandse gemeente waar een hotzone wordt aangelegd. Het samenwerkingsverband Draadloos Groningen, waarin Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en de gemeente deelnemen, bestaat al langer. Begin juli 2008 begon deze organisatie een aanbestedingsprocedure voor de uitbreiding van het initiatief zodat een stadsdekkend draadloos netwerk ontstaat.

Voor het origineel zie:
www.computable.nl/artikel/ict_topics/netwerken/2727368/1276932/binnenstad-rotterdam-krijgt-grote-wifizone.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie