’Voorlopig geen gsm- antennes’, Eindhovens Dagblad

dinsdag, 22 maart 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Deel gemeenteraad Eindhoven:
’Voorlopig geen gsm- antennes’
www.eindhovensdagblad.nl/regioportal/ED/1,1478,1505-Zoeken-Zoeken!!__2624488_,00.html

Door onze correspondent LUCAS NUCHELMANS

Zaterdag 19 maart 2005 - EINDHOVEN – De VVD, de Stadspartij en het Ouderenappl willen een verbod op plaatsing van gsm- en UMTS-antennes in Eindhoven zolang er onduidelijkheid is over mogelijke gezondheidsrisico’s door de straling van de zendmasten.

De drie politieke partijen dienen hiertoe maandag een motie in in de gemeenteraad. In verschillende gemeenten – onder andere Oosterhout en Haarlemmermeer – geldt vanwege de onduidelijkheid over eventuele gezondheidsrisico’s al een tijdelijk plaatsingsverbod. Diverse grote woningcorporaties in Nederland geven om dezelfde reden voorlopig geen toestemming om nieuwe antennes te plaatsen op hun bezit.

Bezorgd

In Eindhoven maken ook bewonersorganisaties zich bezorgd over de mogelijke risico’s van de straling van zendmasten. Bewoners van de Strijpse wijk Engelsbergen hebben vorige week per brief de telefoonmaatschappijen Orange en T-Mobile verzocht hun gsm- en UMTS-antennes op een flat aan de Steijgerweg te verwijderen of uit te schakelen. Ze stellen beide maatschappijen aansprakelijk voor de gevolgen van schadelijke straling.

In de brief verzoeken de bewoners tevens woningstichting Trudo – als eigenaar van de flat – de contracten voor (plaatsing van) antennes te ontbinden. Op het dak van het flatgebouw staat een tiental zendmasten voor mobiele telefonie. „Wij willen dat de masten worden uitgeschakeld in afwachting van de resultaten van een (Zwitsers, red.) wetenschappelijk onderzoek dat eind dit jaar wordt afgerond“, zegt P. Spooren namens de verontruste bewoners in Engelsbergen. „Mocht blijken dat de zendmasten geen gezondheidsrisico vormen, dan trekken we ons verzoek in.“

Interpretatie

De flatbewoners beklagen zich eveneens over het tijdstip waarop een enqute over de masten is verspreid: in de zomervakantie. Ze konden toen aangeven of ze voor of tegen plaatsing van nieuwe zendmasten zijn. Ook de informatie bij de enqute vonden ze eenzijdig, en de interpretatie van de uitkomsten niet correct. Van de veertig bewoners vulden er 27 het vragenformulier in. Van hen waren er veertien tegen plaatsing en negen vr. Vier formulieren waren ongeldig. Bewoners die niet reageerden, worden als voorstander beschouwd.

Aanleiding voor de toenemende onrust is de onduidelijkheid over de vraag of de straling kanker, aantasting van de dna-structuur en andere kwalen kan veroorzaken. Volgens Orange en T-Mobile is de straling ongevaarlijk vanaf enkele meters van de antennes. Ze zeggen zich te houden aan de landelijke normen, de strengste ter wereld.

De bedrijven ontkennen de enqute bewust in de zomervakantie te hebben verspreid. Woningstichting Trudo wil in afwachting van een gesprek met de bewoners van de flat in Strijp geen commentaar op de inhoud van de brief geven.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie