Werknemers: internet en gsm leiden tot stress

vrijdag, 26 september 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Webwereld.nl 26 sep. 08

Werknemers: internet en gsm leiden tot stress

Vrijdag 26 september 2008, 08:25 -
De meeste Amerikanen klagen dat email en mobiele telefonie de grens tussen het werk- en privéleven hebben doen vervagen.

Auteur: Roland van Hek

Een rapport van onderzoekbureau PEW Internet, gehouden onder 2.134 Amerikanen, toont aan dat 62 procent van de werkende volwassenen gebruik maakt van het internet of email. Veel van hen staan dankzij gsm of Blackberry ook buiten werktijd in verbinding met kantoor.

Gemengde gevoelens
Amerikaanse werknemers hebben desondanks gemengde gevoelens over de impact die deze technologie heeft op hun leven. Aan de ene kant zijn ze blij met de verhoogde connectiviteit en flexibiliteit die het internet en andere gadgets op het werk bieden. Aan de andere kant geven veel van de deelnemers aan het onderzoek aan dat het juist deze tools zijn die stress veroorzaken.

Thuiswerken als voordeel
Een van de voordelen die het internet en mobiele telefoons biedt is de mogelijkheid om thuis te werken. Ongeveer 45 procent van de Amerikaanse werknemers heeft aangegeven zo nu en dan vanuit huis te werken en 18 procent verricht bijna dalgelijks werkgerelateerde handelingen vanuit huis.

Het onderzoek toonde ook aan dat 96 procent van alle werknemers beschikt over internettoegang of een mobiele telefoon, ook al zijn deze niet direct gerelateerd aan hun werkzaamheden. Van deze groep gaf 80 procent aan dat internet en mobiele telefoons het makkelijker hebben gemaakt om hun werk te doen.

Verhoogde mate van stress
Van deze groep gaf bijna de helft (49 procent) aan dat deze technologieën de mate van stress in hun baan hebben verhoogd. Een even groot deel van de groep gaf aan dat het door de techniek moeilijker was om het werk buiten werktijd en in het weekend los te laten. Iets minder dan de helft van de deelnemers (46 procent) laat weten dat de technologische tools vereisen dat de werknemers meer uren draaien.

Mary Madden, onderzoeker bij PEW, geeft een verklaring voor de cijfers: ''Amerikanen hebben een haat-liefde verhouding met hun werk''. Naast de voordelen van een betere connectiviteit komen er ook volgens haar ook andere kwesties kijken bij de technologische vooruitgang: ''Hoe kun je een balans tussen je werk en je leven vinden als je baas je altijd kan bereiken? Wat telt nog als overwerken als je altijd en overal 'ingeklokt' bent? Hoe lang kun je internetten voor privédoeleinden als je op je werkplek zit? Dit soort vragen stellen veel werknemers zichzelf vandaag de dag.''

Voor het origineel zie: webwereld.nl/articles/52885/werknemers--internet-en-gsm-leiden-tot-stress.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie