Amsterdam: Nieuwe zendmast aan de Zuidas

zondag, 14 september 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Parool 14 september 2008

Hoogste hijskraan komt in actie voor KPN-toren

AMSTERDAM - Het heeft iets langer geduurd dan gepland, maar maandag begint KPN met de bouw van een nieuwe zendmast aan de Zuidas. De hoogste kraan van Europa begint dan met het hijsen van onderdelen voor de 146 meter hoge toren.

De KPN-zendmast bij station Rai, die uit de jaren zestig stamt, is door de oprukkende hoogbouw aan de Zuidas te laag geworden.

Om ongehinderd tv, radio en noodsignalen uit te kunnen zenden en Amsterdam en wijde omgeving van mobiele telefonie te voorzien, moet de 106 meter hoge toren worden verhoogd tot bijna 150 meter. Het wordt daarmee, na de schoorstenen van de Afval Energiecentrale, het hoogste bouwwerk van de stad.

In 2005 is de bestaande mast bovenop de betonnen toren weggehaald en zijn de zenders op een tijdelijke toren ernaast geplaatst.

Maandag wordt, in delen, een tachtig meter hoge stalen mast bovenop de zeventig meter hoge betonnen toren gezet. Dat gebeurt door een megakraan van 160 meter hoog. Die hijst ook vijf bordessen, waarop later de zenders komen te staan, naar hun positie op 93 tot 110 meter boven de grond. Op de spits daarboven, komen later zenders voor mobiele telefonie.

Alle onderdelen voor het hijskarwei staan al aan de voet van de toren klaar. Het beton van de oude toren is al dikker gemaakt, zodat het bouwwerk het extra gewicht kan dragen.

Het hijsen is een delicaat werkje, omdat de bordessen niet rond, maar ovaal zijn en het gewicht dus niet gelijk is verdeeld. ''We hebben de afgelopen week op een andere locatie al proef gehesen,'' zegt projectleider Rudy Bouquet van KPN.

Voor het hijswerk is twee weken uitgetrokken, maar dat is afhankelijk van het weer. Als de windkracht boven vier komt, mag er niet worden gehesen. Het karwei zou oorspronkelijk in mei plaatsvinden. ''Er is niet echt sprake van vertraging,'' zegt Bouquet, ''we verwachten ook nog steeds voor het einde van dit jaar klaar te zijn.''

Nadat de mast is gemonteerd, zullen de zenders erop worden gezet. Volgend jaar wordt de tijdelijke toren afgebroken en de betonnen toren nog een keer geschilderd.

De blauwgrijze mast is een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau AGS Schwencke Rosbach. Over de kosten van de bouw wil KPN niets kwijt. (HERMAN STIL)Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie