Belgische soldaten in Afghanistan ziek door straling

donderdag, 28 augustus 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Morgen/De Gazet van Antwerpen

Het ministerie van Defensie stelt een onderzoek in nadat Belgische militairen in Afghanistan ziek zijn geworden, allicht door de storingsapparatuur op hun pantserwagens. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Alle bemanningsleden van de Pandur-pantsers in Afghanistan klagen over hoofdpijn en misselijkheid. Die klachten hebben allicht te maken met de stralen van de storingsapparatuur op de pantsers. Twee soldaten van het 11de Genie van Burcht zijn door artsen al vrijgesteld van dienst.

Storingssysteem
De Belgische soldaten maken deel uit van de internationale vredesmacht in Afghanistan. De NAVO-troepen worden daar geregeld aangevallen door de taliban, onder meer met bermbommen die van op afstand tot ontploffing gebracht worden als konvooien passeren. Als antwoord daarop wordt nu telkens een van de begeleidende pantserwagens uitgerust met het Amerikaanse storingssysteem Symphony. Dat ''straalt'' alle vreemde radiogolven weg, zodat de bommen niet tot ontploffing gebracht kunnen worden, maar die straling zou dus ook onze soldaten ziek maken.

Volgens Defensie ligt de uitgezonden straling onder de norm. Toch heeft het ministerie nu een onderzoek bevolen. (belga/sps)

Het origineel is te lezen op:

www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/395905/2008/08/27/Belgische-soldaten-in-Afghanistan-ziek-door-straling.dhtml .

Op VRT nieuwsnet zijn audiofragmenten te beluisteren over het onderp met onder meer de volgende uitspraken van de legerwoordvoerster en een vertegenwoordiger van de legervakbond ACMP:

Manu Jacob van legervakbond ACMP:

Die stoorzender schakelt alle radiogolven uit en verhindert zo dat de bommen vanop afstand tot ontploffing worden gebracht.
Maar de militairen in de pantservoertuigen worden ziek van het systeem. ''Het gaat vooral om de mensen buiten het pantservoertuig: de chauffeur, de schutter of de commandant '', zegt Manu Jacob van legervakbond ACMP. ''Zij komen na zendingen vaak terug met enorme hoofdpijn of met misselijkheid.''

Legerwoordvoerster Ingrid Baeck:

Twee militairen zijn inmiddels al ziek verklaard. De vakbonden dringen dan ook aan op verder onderzoek. Dat heeft inmiddels aangetoond dat er ter hoogte van de boordcommandant licht verhoogde straling is, zegt Ingrid Baeck, woordvoerster van het leger.
''De commandant moet daarom altijd in het voertuig zijn met gesloten luiken'', aldus Baeck. Er wordt nu nog gewacht op het resultaat van de laatste metingen, maar voorlopig blijft het systeem in gebruik.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie