Onderzoek: Mobieltje schaadt hersenen, Parool

vrijdag, 01 augustus 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Kinderen moeten een mobiele telefoon helemaal niet gebruiken, is Ronald Herberman van de universiteit van Pittsburgh van mening.
Foto ANP/Lex van Lieshout

Bron: www.parool.nl/parool/nl/39/Media/article/detail/24508/2008/07/26/Onderzoek-Mobieltje-schaadt-hersenen.dhtml

AMSTERDAM - De directeur van een gerenommeerd Amerikaans kankerinstituut heeft zijn drieduizend medewerkers de stuipen op het lijf gejaagd met een waarschuwing tegen het stralingsgevaar van mobieltjes. Ronald Herberman van de universiteit van Pittsburgh stuurde een alarmmail, waarin hij opriep de gsm van het hoofd weg te houden. Kinderen met hersenen in de groei moeten het ding helemaal niet gebruiken, behalve in nood.

Volgens de BBC-website, waarop Herberman wordt geciteerd, baseert hij zijn waarschuwing op de eerste, nog niet gepubliceerde resultaten van een onderzoek. Liever te vroeg dan te laat actie ondernemen, vindt hij. ''Wij moeten niet wachten tot de definitieve studie uitkomt.

Tot nog toe heeft nog geen enkele wetenschappelijke studie aangetoond dat de straling die mobieltjes uitzenden schade toebrengt aan de hersenen van de mens. Wel vond een Belgische studie onlangs aanwijzingen dat muizen stierven aan kanker door gsm-straling.

Britse telecomonderzoekers hebben gezegd dat er een 'licht' vermoeden bestaat dat er 'op de lange duur' een hoger risico op kanker zou kunnen zijn. (HET PAROOL)Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie