Israel waarschuwt voor lader mobiele telefoon

dinsdag, 22 juli 2008 - Categorie: Berichten Nederland

De bron van onderstaand bericht is een artikel uit The Jerusalem Post van 20 juli 2008.

De waarschuwing betreft de laagfrequente velden van transformatoren. In het artikel wordt gesproken over de elektrische velden, maar het gaat ook om magnetische velden. De elektrische zijn makkelijk af te schermen, de magnetische niet (daarvoor is bijvoorbeeld mu-metaal of magnetex nodig).

Het verband tussen laagfrequente magnetische velden en kanker (i.c. leukemie bij kinderen) is wetenschappelijk aangetoond, maar dat wordt nog niet door iedereen aanvaard.

------
Minister van milieu in Israel waarschuwt voor velden van laadapparaten

Het ministerie van milieu waarschuwt het publiek een halve meter tussen zichzelf en een elektrische transformator te houden, in het bijzonder geldt dat voor apparaten voor het laden van mobiele telefoons.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen slapen met de lader van de mobiele telefoon vrijwel naast hun hoofd. Het ministerie waarschuwt dat zo'n korte afstand van iemands lichaam de kansen om kanker te krijgen vergroot.

Op een afstand van tenminste een halve meter is de straling niet gevaarlijk, maar langdurig te dichtbij zijn, zoals elke nacht vele uren, is mogelijk gevaarlijk. Het ministerie vergelijkt het met wonen onder hoogspanningskabels.

Volgens dr. Stelian Gelberg, hoofd van de afdeling geluids- en stralingspreventie van het ministerie, zei dat de effecten ‘s nachts sterker zijn, als het lichaam geen melatonine produceert, dat de effecten enigszins vermindert.

Het ministerie baseert zijn standpunt over niet-ioniserende straling op het principe van voorzorg en geeft om die reden een algemene waarschuwing, om het publiek op de mogelijke gevaren te wijzen.

bron:

www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1215331033772&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie