India: waarschuwing voor risico's uit regelgeving verwijderd

zondag, 20 juli 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Mobiele providers in India krijgen de vrije hand

Ondanks de door J. Behari en zijn team van de Jawaharlal Nehru University, New Delhi, gevonden schade aan DNA van ratten bij 1 W/kg (2,45 GHz), alsmede de verminderde vruchtbaarheid en kleinere testikels van de ratten, hebben de mobiele providers in India het voor elkaar gekregen dat elke verwijzing naar risico's van mobiele telefonie voor de gezondheid uit de regelgeving is verwijderd.

De eerste versie van de regelgeving (in 2006) bevatte een waarschuwing voor kinderen en zwangere vrouwen. Die waarschuwing verdween in de tweede versie (in 2007), waarin nog wel sprake was van regulering door een overheidsorgaan. In de derde versie (in 2008) houden de mobiele providers zelf toezicht op het voldoen aan uitsluitend de grenswaarden van de ICNIRP voor thermische effecten.

De Indian Council of Medical Research gaat nu wel onderzoek doen op de lange termijn.

Bron:

www.downtoearth.org.in/full6.asp?foldername=20080731&filename=news&sec_id=4&sid=3

En dat gebeurt in het land waar DNA-onderzoeker Gandhi nota bene in vivo (in levende mobiele telefoon gebruikende mensen) de schade aan DNA en de toename van micronuclei heeft vastgesteld. Met een controlegroep van mensen in dezelfde levensomstandigheden maar (nog) zonder mobiele telefoon. Zie:

Onderzoeken/1143 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie