FNV wil keurmerk mobiele telefoons, Blikopnieuws.nl

vrijdag, 18 juli 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Amsterdam - De FNV roept het kabinet op een keurmerk voor mobieltjes in het leven te roepen. Toestellen die relatief weinig straling geven moeten een groen vignet krijgen en slechte toestellen krijgen een rood vignet.

“Zo kan het publiek bij aankoop van een nieuwe gsm in één oogopslag zien welk toestel het minst gevaarlijk is,”aldus Wim van Veelen, adviseur arbeidsomstandigheden van de FNV.

Meer aandacht voor het stralingsgevaar van mobiele telefoons is nodig omdat steeds meer onderzoeken aantonen dat veelvuldig mobiel bellen schadelijk is voor de gezondheid. Onlangs stierven in een Belgisch onderzoek 16 van de 17 aan straling blootgestelde ratten aan een tumor. Ons genetisch materiaal komt voor 90 procent overeen met dat van ratten. Ook een groot Europees onderzoek toonde aan dat DNA-structuren worden aangetast.

Op de Nederlandse overheid rust de taak om de bevolking voor te lichten over deze gevaren. Een Europese richtlijn uit 2000 verplicht de overheid daar al toe. “Maar in Den Haag leeft dit niet. Postbus 51 had allang spotjes kunnen maken waarin ze adviseren niet te bellen in een lift of een ondergrondse parkeergarage en zoveel mogelijk gebruik te maken van een ‘earphone’, “aldus Van Veelen. In Duitsland heeft de overheid al een keurmerk voor mobiele telefoons ingevoerd. En de Franse regering heeft mobiele bellers in een officiële verklaring gewaarschuwd voor eventuele gezondheidsrisico’s. “Nederland heeft dus nog heel wat te doen,” stelt Van Veelen.

Ook voor de werkgevers is een rol weggelegd. “Ongelooflijk veel werknemers hebben een mobiele telefoon van de zaak. Vooral medewerkers die lang en veel met een mobieltje bellen, zoals vertegenwoordigers, moeten door de werkgever op de risico’s worden gewezen,” stelt Van Veelen. De werkgever is verplicht om te voorkomen dat werknemers schade ondervinden van hun werkzaamheden, het zogeheten voorzorgsprincipe. Van Veelen: “Hoeveel werknemers weten dat het mobieltje dragen in je borstzak dicht bij de hartstreek of in je broekzak, dicht bij de voortplantingsorganen, zelfs door fabrikanten wordt afgeraden? Voorkomen is beter dan genezen, dus laten we niet wachten op ernstige ziekten op de langere termijn''.

Bron: http://www.blikopnieuws.nl/bericht/79467Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie