Zwolle doet GSM-mast in de ban, de Stentor

woensdag, 23 februari 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Zwolle doet GSM-mast in de ban
www.destentor.nl/regioportal/STN/1,1478,12339-Voorpagina-__2589392_,00.html

door SUZANNE VAN DER HORST

23 FEBRUARI 2005 - ZWOLLE - De drie Zwolse woningcorporaties hebben de GSM - en UMTS antennes in de ban gedaan. Pas als een omvangrijk Europees onderzoek uitsluitsel geeft over het ontbreken van stralingsgevaar kunnen nieuwe masten worden geplaatst.

Woningstichting Openbaar Belang, SWZ Woningcorporatie en deltaWonen ontvingen gisteren een open brief van GroenLinks/De Groenen over de ‘zendmasten’. ‘Vermijdbare risico’s moet je niet nemen’ was de boodschap van de partij. Zolang er geen antwoord is op de vraag of de straling van GSM- en UMTS-antennes schadelijk is voor de gezondheid moet het aantal GSM- en UMTS-antennes niet worden uitgebreid. De resultaten van het Europese onderzoek worden eind dit jaar verwacht.

Woningstichting Openbaar Belang had al voordat zij de brief van GroenLinks/De Groenen ontving besloten geen verdere medewerking te verlenen aan de plaatsing van antennes op hun wooncomplexen.

‘Het belangrijkste voor ons is dat wij bewoners een ongestoord woongenot kunnen bieden. De mogelijk schadelijke gevolgen van GSM- en UMTS-antennes brachten zoveel onrust met zich mee dat wij op basis daarvan hebben besloten geen toestemming meer te geven voor het plaatsen van nieuwe antennes’, zegt Jan van der Spek van Woningstichting Openbaar Belang. Ook Woningcorporatie SWZ en deltaWonen hebben hiertoe besloten. ‘Wij willen voordat we weer nieuwe antennes plaatsen eerst de resultaten van het Europese onderzoek afwachten’, zegt Rita Kamphuis van SWZ.

Cor Loos van GroenLinks/De Groenen vindt het van groot belang dat de woningcorporaties en de politiek het onderwerp serieus nemen.

‘Sinds wij ons als partij met de GSM en UMTS straling zijn gaan bezighouden kwamen er steeds meer reacties van Zwollenaren los over dit onderwerp. Mensen die last hebben van de straling, die zich er zorgen over maken.’Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie