Gemeente gaat eerder informeren over UMTS (Eindhoven), Eindhovens Dagblad

donderdag, 10 juli 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Eindhovens Dagblad 5 juli 2008
zaterdag 05 juli 2008 |

EINDHOVEN - Het was eigenlijk de bedoeling geweest om omwonenden van de Sint Theresiakerk in Strijp eerder te informeren over de plaatsing van een zendmast.

Immers: onlangs besloot de gemeente om voorlichtingsbijeenkomsten voor omwonenden houden over nieuwe zendmasten. Juist omdat er zoveel ongerustheid is over de effecten van de straling van die masten. Een woordvoerster van de gemeente zegt dat de plaatsing van de mast in Strijp eigenlijk net te vroeg kwam om het nieuwe voorlichtingsbeleid in de praktijk te brengen. Nu was de bouwvergunning al verstrekt toen de omwonenden werden geinformeerd. ''Maar de termijn waarbinnen bezwaar tegen plaatsing van de mast gemaakt kan worden, loopt tot eind juli'', aldus de woordvoerster.

Ongeruste omwonenden van de Theresiakerk hebben inmiddels het actiecomité Stoorzender Strijp opgericht. De groep is er boos over dat het parochiebestuur een contract sloot met KPN over de plaatsing van de mast, dat vervolgens de gemeente ontheffing van het bestemmingsplan verleende én een bouwvergunning en dat bewoners al die tijd van niks wisten.

''Formeel is dat niet zo'', zegt de gemeentewoordvoerster, ''de voorgenomen ontheffing van het bestemmingsplan is gepubliceerd. En formeel hoeft de gemeente ook geen informatiebijeenkomst te beleggen. We hadden het dus ook helemaal achterwege kunnen laten, omdat we het niet meer op tijd geregeld kregen.''

De woordvoerster erkent dat het netter was geweest om de bijeenkomst te houden voordat de bouwvergunning verstrekt was, en dat is ook precies wat in het vervolg zal gebeuren als ergens een zendmast in de buurt van woningen geplaatst wordt.

Ondertussen heeft het actiecomité een bliksem-enquête gehouden in de buurt. Van de 432 direct omwonenden stuurden 158 het formulier terug. 147 van hen zijn tegen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie