Komen er extra UMTS-antennes op watertoren Hoeilaart?, zonien.be

donderdag, 10 juli 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Zonien.be 8 juli 2008
maandag 07 juli 2008 - Geschreven door Hans Deveuster

Buurtbewoners willen geen extra antennes (Foto: PM)

GSM operator Mobistar wil op de watertoren van Hoeilaart bijkomende, zogeheten UMTS-antennes plaatsen. Het gemeentebestuur paste daarop de huurovereenkomst aan en liet deze op de jongste gemeenteraad goedkeuren, zonder de buurtbewoners enige uitleg te verschaffen. De inwoners van de wijk rond de watertoren zijn er allesbehalve gelukkig mee en betreuren de gebrekkige communicatie van de gemeente.

Volgens de bewoners telt de watertoren momenteel al tien UMTS-antennes en dat zouden er binnenkort dus nog meer kunnen worden. Mobistar vroeg aan de gemeente om over een bijkomende technische ruimte te kunnen beschikken in de watertoren, alsook over de benodigde geveloppervlakte voor het plaatsen van UMTS-antennes.

Het gemeentebestuur paste na die vraag de huurovereenkomst met de GSM-operator aan en liet het dan goedkeuren door de gemeenteraad. De vergoeding voor de gemeente wordt in die overeenkomst verdubbeld, als de masten er komen. De CD&V oppositie polste bij de burgemeester of de omwonenden geraadpleegd waren. Maar die reageerde negatief, terwijl er een paar weken geleden nog een wijkbezoek plaatsvond.

Vele jaren geleden werd door de omwonenden al eens geprotesteerd tegen de komst van nog meer antennes en ook nu zijn zij tegen. Ze zien het liefst van al alle antennes verdwijnen. Jammer dat ik het wijkbezoek niet kon bijwonen, zegt buurtbewoner Daan Verhaeghe, die ook in de milieuraad zetelt. Ik had de burgemeester er zeker over aangesproken, want via de oppositie kreeg ik al een brief dat er interesse was om bijkomende antennes te plaatsen.Burgemeester Tim Vandenput (Foto: HD)

Ook Christiane Coorevits ziet nieuwe antennes boven haar hoofd niet zitten. Tot vandaag wist ik van niets. Destijds heb ik mee geprotesteerd toen er antennes gingen bijkomen. Ik heb een kinderkribbe en in het verleden bleven er al ouders weg omwille van die antennes. Die masten horen niet thuis in een woonwijk, zegt Chistianne.

Voor het gemeentebestuur was het blijkbaar vooral belangrijk dat ze hiervoor een financiële vergoeding krijgt, klinkt het bij CD&V. Dat de burgemeester er met geen woord over repte tegenover de omwonenden vinden wij onaanvaardbaar en zijn mandaat onwaardig.

Volgens Vandenput zou het allemaal zo een vaart niet lopen. Het is helemaal niet zeker dat die antennes er komen, zegt hij in Het Laatste Nieuws. Als er nieuwe antennes zouden komen, zal de straling worden gemeten. Waarom hij dan de bewoners niet heeft ingelicht tijdens het wijkbezoek? Toen hadden we nog geen aanvraag van Mobistar binnengekregen. Er waren ook slechts een tiental bewoners aanwezig, waardoor we het ongepast vonden om dat op dat moment te communiceren.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie