Weerstand tegen komst umts-mast Someren , Eindhovens Dagblad

vrijdag, 04 juli 2008 - Categorie: Berichten Nederland

ED.NL 2 juli 2008
door Johan Otten. woensdag 02 juli 2008

SOMEREN - In de Somerense wijk De Loove bestaat grote weerstand tegen het plaatsen van een mast voor umts-telefonie. Bewoners hebben meer dan vijfhonderd handtekeningen verzameld en aangeboden aan de gemeente.

Umts is de opvolger van de gsm-techniek. Het geeft extra gebruiksmogelijkheden aan de mobiele telefoon, zoals internetten en e-mailen, beeldtelefoon, films kijken en mobiel bankieren. Volgens de plannen moet Someren er op gemeentelijk grondgebied drie umts-masten bijkrijgen: aan de Beemdstraat op het industrieterrein, op een nader te bepalen plek in Lierop en nabij het hondenuitlaatveldje bij de Loovebaan.

De aankondiging heeft voor de nodige onrust gezorgd. Een groepje bezorgde inwoners hield in april een informatieavond om de risico's van elektromagnetische straling te belichten. In De Loove vinden diverse bewoners ook dat de mast er niet moet komen omdat die het uitzicht belemmert.

In de discussie over het onderwerp staan partijen lijnrecht tegenover elkaar. De telecombedrijven schermen met allerlei onderzoeken waaruit blijkt dat er geen sprake is van gezondheidsschade, tegenstanders komen met legio rapporten waarin dat wel wordt beweerd.

Gemeenten kunnen masten op inhoudelijke grond niet tegenhouden: bezwaren uit gezondheidsoverwegingen worden bij voorbaat verworpen door het ministerie, dat zich baseert op een studie van de GGD. Het plaatsen van een umts-mast kan wel gevolgen hebben voor de waarde van huizen in de omgeving, zo is vorige week vastgesteld door de rechtbank in Leeuwarden. De gemeente Littenseradiel moet voor het huis van een van de inwoners de woz-waarde, een basis voor het berekenen van de onroerendezaakbelasting, met 15 procent verlagen. Het huis zou minder waard worden door de antenne die er in de buurt komt te staan.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie