Strijd tegen UMTS-mast Strijp is losgebarsten, Eindhovens Dagblad

vrijdag, 04 juli 2008 - Categorie: Berichten Nederland

ED.NL 4 juli 2008
door Corrie de Leeuw. vrijdag 04 juli 2008

EINDHOVEN - Mensen die wonen rond de Strijpse Sint Theresiakerk komen in actie tegen de voorgenomen plaatsing van drie UMTS-zendmasten van KPN. Ze zijn ongerust over de gevolgen van de straling.

Bovendien vinden ze dat de gemeente nooit een vergunning had mogen verlenen, omdat er voor de buurt geen gelegenheid voor inspraak is geweest.

Het kerkbestuur van de parochie Strijp heeft een contract gesloten met KPN en de gemeente heeft de bouwvergunning verleend (op 18 juni).

De bewoners zijn hierover pas geïnformeerd (op 23 juni) nadat dit gebeurd was. Tegen het verlenen van de bouwvergunning kan nog bezwaar gemaakt worden tot 29 juli.

Inmiddels hebben al 180 ongeruste betrokkenen in een enquête aangegeven dat ze bezwaar hebben tegen het plaatsen van de masten.

Er worden raamaffiches verspreid, handtekeningen verzameld en een jurist is ingeschakeld. ''Want als de gemeente op deze manier bouwvergunningen gaat verlenen, dan wordt iedere vorm van inspraak onmogelijk gemaakt'', aldus Renders.

Veel buurtbewoners vinden dat zendmasten niet middenin woonwijken geplaatst moeten worden, omdat nog steeds niet wetenschappelijk is vastgesteld dat de straling ongevaarlijk is. De Gezondheidsraad, de gemeente en het parochiebestuur redeneren andersom: '' De mensen die er verstand van hebben, zeggen dat uit onderzoek blijkt dat het niet gevaarlijk is. Daarom hebben wij het contract met KPN gesloten'', aldus Ad van den Berk, voorzitter van het parochiebestuur.

Van den Berk stelt verder dat de extra inkomsten van KPN welkom zijn in een tijd waarin de kerkbijdragen van parochianen terugloopt: ''We kunnen het geld onder meer gebruiken voor het onderhoud van de kerk.''

De ongeruste bewoners vinden de timing van de gemeente slecht. De bezwaarperiode is in een periode dat veel mensen met vakantie zijn. Bovendien was de vergunning in de eerste weken van die periode niet in te zien, omdat de betreffende ambtelijke dienst aan het verhuizen was.

Buurtbewoners verwijzen ook naar andere landen (onder meer België) en steden (Tilburg), waar de overheden hebben besloten om zendmasten voor alle zekerheid niet in de buurt van woningen te zetten.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie