Heel dorp verzet zich tegen mast (Mantgum), Algemeen Dagblad
dinsdag, 01 juli 2008 - Categorie: Berichten Nederland
Door ROBIN ROTMAN & MAARTEN VAN WIJK
MANTGUM - Zo’n beetje het hele Friese dorp Mantgum sponsort inwoners Geart Oostra en Arie Hempel in hun strijd tegen een umts-mast.
Ze wonnen de eerste slag, want de rechter verlaagde Oostra’s WOZ-waarde, terwijl het ding er nog niet eens staat. Nu willen ze naar de Raad van State en desnoods naar het Europees Hof.
Lopend op de Skillaerderdyk zie je, met het dorp Mantgum in de rug, louter weilanden, wat koeien en boomtoppen aan de horizon. Verder niets. In die grote leegte is genoeg plek voor een umts-mast, menen dorpelingen Geart Oostra en Arie Hempel.
Waarom móet dat ding dan precies aan de rand van het dorp komen? vroegen ze zich af toen de gemeente in 2006 een vergunning verleende aan Vodafone om er eentje te plaatsen.
Zeker de helft van de duizend dorpelingen zullen binnen een straal van 750 meter van de mast wonen. In de straling dus, 24 uur per dag. Is dat niet gevaarlijk?
Oostra en zijn makker Hempel hebben er stapels rapporten op nageslagen. ,,De ene wetenschapper zegt: niets aan de hand,’’ leerde Oostra. ,,De ander zegt: daar kleven serieuze gezondheidsrisico’s aan,’’ zegt Hempel. Zolang zíj het niet eens zijn, waarom dan tóch plaatsen?
Mantgum deelde de zorg, pikte het niet en kwam in opstand. Handtekeningen haalde het duo op. En geld, om een advocaat in te schakelen. Ze vertraagden de procedures.
Oostra stapte naar de rechter met de stelling dat zijn huis minder waard zou worden. Immers, niemand houdt van umts-masten, dus wie een huis wil kopen, koopt er eentje zónder mast in de buurt.
Hij kreeg gelijk: de WOZ-waarde ging met vijftien procent omlaag, bepaalde de rechter. Een unicum. De gemeente verzuimde in hoger beroep te gaan, wat de uitspraak onherroepelijk maakt.
Het scheelt Oostra een paar tientjes per maand. ,,Ozb, waterschapsbelasting, dat soort dingen. Niet veel.’’
Maar nu gaan ook Hempel en honderden andere Mantgummers hun WOZ-waarde aanvechten. De impact zal groot zijn, voorspelt Oostra’s advocaat Paul Baakman en niet alleen in het opstandige Mantgum. ,,In heel Nederland staan tienduizenden masten. Er wonen dus honderdduizenden Oostra’s binnen 750 meter van zo’n mast. Die kunnen allemaal hun WOZ-waarde aanvechten.’’
Dat gaat gemeentes veel inkomsten kosten, voorziet de advocaat. Ook de landelijke overheid zal het voelen, omdat die mensen minder inkomstenbelasting zullen betalen, zegt hij. Dáárom stapte Oostra naar de rechter. Om druk uit te oefenen op de overheid.
Oostra en Hempel hebben ‘landelijke dekking’, wat potentiële tegenstanders betreft. Hempel: ,,Laat ze eindelijk eens deugdelijk onderzoek doen. Of een andere plek aanwijzen voor die mast. Maar zadel dit dorp niet op met een mast die misschien gevaarlijk is.’’
En nu? Oostra en Hempel gaan weer de deuren langs. Weer geld ophalen om de advocaat te betalen. Iedereen zal meedoen. De strijd gaat verder, zolang niet onomstotelijk vaststaat dat de masten veilig zijn. Tot die tijd gaan ze desnoods tot aan het Europees Hof om de mast te voorkomen.
Tsjerk Bottema, de 79-jarige dorpsbewoner die het dichtst bij de plek woont waar de mast moet verrijzen langs de Skillaerderdyk, ziet de strijd van zijn twee dorpelingen wel zitten.
,,Niet omdat die straling mij, als oude man, nog zal deren,’’ zegt hij berustend. ,,Maar omdat ik solidair ben met ze. Die mast, die komt er níet.’’
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie