Lagere WOZ-waarde vanwege telefoonmast, Algemeen Dagblad

dinsdag, 01 juli 2008 - Categorie: Berichten Nederland

AD.NL 30 juni 2008
Tekst: Maarten van Wijk

Een inwoner van het Friese Mantgum heeft een lagere WOZ-waarde voor zijn woning afgedwongen, omdat in de buurt een UMTS-mast voor mobiel internet wordt geplaatst.

De rechtbank Leeuwarden wees de claim toe, omdat potentiële kopers bang voor gezondheidsschade zouden kunnen zijn, en daarom mogelijk minder zouden willen betalen.

Het is de eerste keer dat de rechter de WOZ-waarde verlaagt, al voordat de UMTS-mast er staat, zegt jurist Paul Baakman, die de Mantgummer bijstond. De gemeente Littenseradeel had alleen nog de bouwvergunning afgegeven. De rechter kende een waardeverlaging toe van 15 %. De gemeente kan niet meer in beroep tegen uitspraak, die in mei werd gedaan.

Bezwaar nu kansrijker

De zaak maakt de kans groter voor andere burgers om succesvol waardevermindering aan te vragen, puur op grond van de mogelijke medische gevaren van UMTS. De Gezondheidsraad bracht in 2007 een rapport uit waarin stond dat er geen aanwijzingen zijn dat UMTS-antennes gevaarlijk kunnen zijn. Maar volgens de rechter zouden potentiële kopers daar dus heel anders over kunnen denken.

Vergelijkbare eerdere rechtzaken werden echter gewonnen door gemeenten, zegt fiscaal specialist Tjalling Letterie van de Vereniging Eigen Huis. De gemeente Noordoostpolder kende een bezwaar eerder wel toe, maar liet het toen niet op een rechtzaak aankomen.

Wie bezwaar wil maken, maakt kans vanaf een afstand van ongeveer 750 meter tussen de mast en zijn huis, zegt Baakman. Behalve mogelijke medische gevaren kan ook aantasting van het uitzicht grond voor een bezwaar zijn, of geluidoverlast door de fluittoon die UMTS-masten kunnen produceren.

Er staan in Nederland ongeveer tienduizend UMTS-masten.

Een lagere WOZ-waarde betekent dat een huiseigenaar minder geld kwijt is aan gemeentelijke belasting, waterschapsbelasting en eigenwoningforfait.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie