Massaal protest tegen zendmast op Croy, Eindhovens Dagblad

maandag, 30 juni 2008 - Categorie: Berichten Nederland

ED.NL 25 juni 2008

EINDHOVEN - De negentig meter hoge digitennemast aan de Croy bij de Eindhovense wijk Genderbeemd moet weg.

Hij moet naar een plek waar geen woningen in de buurt staan of anders desnoods gewoon maar omgezaagd. Het ding verstoort televisie-uitzendingen, zorgt voor lichtverontreiniging en is bovendien slecht voor de gezondheid. En de gemeente is onfatsoenlijk geweest door de buurt niet van te voren te informeren.

Het ging er gisteren op tijdens een informatieve bijeenkomst over de zendmast, die sinds een half jaar aan de Veldhovense kant van Eindhoven staat. Wel tweehonderd bewoners van de wijken Ooievaarsnest, Hanevoet en Genderbeemd en uit Veldhoven waren naar buurthuis 't Slot gekomen om zich te laten informeren over de mast en de effecten ervan. En om uiting te geven aan hun grote ongenoegen over de hele gang van zaken. Bij de buurt is inmiddels zoveel wantrouwen tegen de gemeente dat een geruststellend verhaal over de effecten van stralingen van deze zendmast op de aanwezigen in ieder geval nog maar heel weinig effect had.

Natuurlijk was er nog steeds irritatie over de slechte tv-ontvangst sinds de plaatsing van de mast. De adviezen om dan maar andere kabeltjes en pluggen te kopen vielen ook verkeerd. ''Dan moeten wij de storing verhelpen die jullie veroorzaken'', beet een van de aanwezigen de vertegenwoordiging van de gemeente toe.

Maar de grootste verstoring in de wijk bleek veroorzaakt door de gemeente, die de mast 'als een dief in de nacht' plaatste. ''Nu is er een informatie-bijeenkomst, als mosterd na de maaltijd. Hier hadden jullie mee moeten beginnen.'' Een vertegenwoordiger van de stichting Buurtbeheer Genderbeemd zei het onbegrijpelijk te vinden dat de gemeente wel drie jaar met KPN heeft overlegd over het plaatsen van de mast, maar nul keer met de spreekbuis van de buurt. De buurt kreeg eigenlijk pas goed in de gaten wat er in hun achtertuin geplaatst was door een stukje in de krant. Dat beschreef de feestelijke 'onthulling' van de mast door wethouder Fiers. Zij noemde de met licht versierde mast een 'lichtbaken'. De buurt heeft het smalend over 'die kerstboom'.

De gang van zaken heeft tot wantrouwen geleid bij de buurt. Daarbij komt dat een door 120 buurtbewoners ondertekend bezwaarschrift tegen de bouwvergunning door de gemeente niet wordt behandeld omdat het een dag te laat binnen kwam. Het actiecomité Weg-Met-De-Croy-Zendmast stapt hierover naar de rechter. Ook de milieuvergunning wordt nog aangevochten.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie