Chip in pasje gevaar voor apparaten ziekenhuis, NRC

maandag, 30 juni 2008 - Categorie: Berichten Nederland

NRC 25 juni 2008
Gepubliceerd: 25 juni 2008

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 25 juni. Chips in moderne toegangspassen en antidiefstallabels kunnen in ziekenhuizen levensgevaarlijk zijn. Als ze dichtbij infuuspompen en beademingsmachines worden gehouden, kunnen ze die stilzetten.

Een RFID-tag met een chip om voorraden te checken, zoals hier bij (onbekende) spullen verpakt in dozen.
(Foto AP) Link - Meer over RFID-chips in de zorg

Dat schrijven onderzoekers van TNO, de Vrije Universiteit en het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam in het vandaag verschenen nummer van het Journal of the American Medical Association. Ook dialysemachines en externe pacemakers kunnen door de chips op tilt slaan.

Het gaat om zogeheten RFID-chips. Die waren recent in het nieuws omdat het de chips zijn in de OV-chipkaart, waarvan de beveiligingscode al gekraakt was voordat de kaart in gebruik zou worden genomen. RFID-chips verschijnen in hoog tempo ook elders in de samenleving, wellicht zelfs op alle supermarktartikelen, om snel afrekenen mogelijk te maken. Als ze langs een leesapparaat komen, ontvangen deze chips een activeringssignaal met elektromagnetische golven en sturen dan hun identificatiecode terug. Eventueel wisselen ze gegevens uit.

De RFID-chip kan ook belangrijk worden in de ziekenhuislogistiek. Er komen dus steeds meer RFID-chips het ziekenhuis binnen. Het AMC doet mee in praktijkproeven met RFID-chips in de zorg. Er was bijvoorbeeld een experimenten waarbij operatiepatiënten een polsbandje met een RFID-chip kregen, om in de operatiekamer zeker te weten of een patiënt de gewenste ingreep ondergaat en de juiste zorg krijgt.

Uit het onderzoek bleek bleek dat er bij 123 testen op medische apparaten 34 verstoringen optraden, waarvan er 23 gevaarlijk kunnen zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd voordat de praktijkproeven begonnen. Onderzoeker intensive-care-internist Erik Jan van Lieshout: We hebben de instelling van de zenders aangepast om geen apparatuur te storen. Maar de beste oplossing is om alle nieuwe medische apparatuur te beschermen tegen dit soort straling. Ook die uit mobiele telefoons.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie