Gsm-straling toch schadelijker dan gedacht, Elsevier

dinsdag, 24 juni 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Elsevier.nl 24 juni 2008
Wetenschap

dinsdag 24 juni 2008 16:35

Een nieuwe Belgische studie over de invloed van elektromagnetische velden, zoals gsm-straling, heeft aangetoond dat de straling toch schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid.

''De straling van mobiele telefoons blijkt toch slecht te zijn''

Dat schrijft de Belgische krant Le Soir.

De wetenschapper Dirk Adang van de Katholieke Universiteit van Leuven heeft een groep laboratoriumratten blootgesteld aan gsm-, antenne- en wifistraling en een andere groep niet. De ratten blijken een dubbel zo hoog sterftecijfer te hebben als de niet blootgestelde groep.

Het genetisch erfgoed van ratten en mensen komt voor 90 procent overeen.

Autopsie
Adang heeft vervolgens op zeventien aan straling blootgestelde ratten autopsie gepleegd. Daarvan bleken er zestien te zijn gestorven aan een tumor.

Uit een eerdere wetenschappelijke studie (januari 2006) bleek dat het gebruik van een mobiele telefoon niet leidt tot een groter risico op hersentumoren bij mensen.

Wetenschappers onderzochten toen bijna 2.800 Britten en vonden geen verband tussen het risico op glioma - de meest voorkomende hersentumor - en de lengte van het mobiele telefoongebruik.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie